Sunday, June 20, 2010

Passion. Ambition. Butter. Do You Have What It Takes?

Käsi ylös ketä on satunnaisesti nakertanut ihmisten ravitsemusvalistus esim. "Kato näin helppoa se on! Laihdut jos kulutat enemmän kuin syöt! Ole terveellinen ja liiku tai ala kerää Hello Kitty-krääsää!" Niin. Aivan kuin järki ja tieto liittyisi mitenkään ihmisten elintapoihin, mielialasairauksiin ja ruokapelleilyihin. Monesti tiedonjano tulee obsessiivisen käyttäytymisen myötä, ja pahimmillaan voi laukaista ihmisissä ahdistusta, mutta harvoin mikään valaiseva "ahaa"-elämys kääntää kenenkään syömävammasen elinkaarta.

Kipeä on yhtä kuin tietämätön tai tyhmä. Just. Yhtä kapeanäköistä olisi tuomita kaikki ylipainoiset tyhmiksi ja alipainoiset terveydestään piittaamattomiksi nörteiksi. Random fact, joka ei varsinaisesti liity aiheeseen, mutta olenpa pistänyt merkille senkin ilmiön että moni ruokaongelmainen on töissä ravintola- tai elintarvikealalla. Hih.. Muistelen törmänneeni niin kondiittorimestariin kuin suurtalouskokkiin ja fitness-guruunkin. Tyhmää ja tiedostamatonta? Ei välttis, mutta obsessiivista..? Ehkä?

Yllä oleva avautumiseni lähti lähinnä siitä ahdistuksesta mitä koen lukiessani aina eri versiota "oikeasta ravitsemuksesta".. En ole superperehtynyt mihinkään, mutta olen obsessiivisesti hamstrannut raapaisupintaa ja lisännyt tiedontuskaa mm:
 • VHH/Karppaus
 • GI, verensokeri, diabetes
 • Kasvissyönti ja veganismi
 • Raw food ja muu kivikautismeno
 • "Super food", laihispillerit ja bodaajien ravintolisät
 • Okinawa, South Beach, Dr. Phil ja muut jenkkikotkotukset
 • "Ranskalaiset eivät liho"-tyylisiä elämänoppaita (moi, Dr. Phil!)
 • VLCD, kaalisopat, lentoemännät ja muut crash dieetit
 • vielä typerämmät "pro-ana" pelleilyt, jotka on keksitty vain tekemään teinilikkojen elämä vaikeammaksi ja surkeammaksi.
 • kehohappamuudet, ayurvedat, veriryhmät ja muut wtf linnunradankierto-tyyppiset näkemykset
Oh-no-she-didn't! Ruokapyramidit ja lautasmallit tulevat pian painajaisiin ja aiheuttavat varmaan mielikuvitusallergiaa. En tiedä, pyörittelen vain silmiäni kun en ole mihinkään täysin perehtynyt, yhtään ammattilainen tai normaalitasoisen täysjärkinen. Olenpas vain lapsellisen kiinnostunut pläräämään kaiken maailman ihmisten näkemyksiä, ajatuksia ja uskomuksia, sekä olevani lievästi addiktoitunut Wikipediaan.

Kuinka voi varmasti väittää, tietää tai tuntea minkään muun kuin omalta tuntuvan elämäntavan olevan yhtään oikea tai väärä? Jos vakuutellaan tarpeeksi? Kommentoikaa jookos mitä ruokailuvaliota uskotte, noudatatte ja miksi? Liittyykö siihen etiikka, maailmankatsomus, perintötekiät es. allergiat? Tai miettiikö kukaan muu asiaa vai olenko ainoa naistenlehtien nippelitiedon uhri? PS: Jos nyt joku rakas lukija nyt otti luettelostani "Ooh mitä tää on??!2"-shokkivaikutteita niin en voi estää. Yhtä lailla voi googlaattaa ana-mia-siperianjumppaorava-dieetit tai mennä suoraan imeskelemään niitä pikkukiviä. Omavastuu jos kuolee tyhmyyteen. Siis suosittelen aivosolujen tappamista mieluummin hyväntuulisia elokuvia, myös ruoasta ja bloggaamisesta! Kisses xoxo
"I'm Julia Child. Bon appetit! " (Meryl Streep, Julia & Juliet 2009.)

16 comments:

 1. Syön kuivattuja hedelmiä, koska mulla on himo. En juuri mitään muuta ole halunnut suuhuni laittaa samanlaisia määriä sitten muutaman viikon niin oletan, että tämä on oikein. - Tämä on oikein.

  Minulle jää kaikki "tieto" mieleen. Mansikat, hmm... parantavat muistiasi. Eivät yhtä tehokkaasti kuin mustikat.

  ReplyDelete
 2. Heei! Tässä blogini! :)
  http://yummycakesandgoods.blogspot.com/

  ReplyDelete
 3. Eettisten syiden takia olen lakto-ovo, ja vaihdan pikkuhiljaa maitotuotteitakin eläinperäisiin. Soijajogurtti on hyvää.

  ReplyDelete
 4. vhh:lle (n. 20-50g hh/pvä) siirryin noin vuosi sitten ihan vaan terveyssyistä. en itse asiassa edes tiennyt aluksi mitä "uskontoa" rupesin noudattamaan, vaan kokeilu lähti siitä ettei hiilareista tuntunut olevan muuta kuin harmia. diabeteksen (tyyppi1) takia olin jojoillut painoni kanssa seitsemän vuotta (puhumattakaan kaikista muista syömiseen liittyvistä häiriöistä) ja vhh oli vain yksi tapa etsiä ratkaisua ongelmiini. sille tielle olen jäänyt, paino ei ole koskaan pysynyt näin tasaisena ja hoitotasapaino ja mieli siinä samalla parantuneet huomattavasti.

  kokemusteni perusteella olen sitä mieltä, että jokaisen pitäisi löytää juuri se itselleen ja omalle kropalleen sopiva tapa syödä. sellainen, joka tuottaa mielihyvää ja hyvän ja terveen olon. tie sinne voi olla hyvinkin pitkä, mutta pääasia että on matkalla.

  ReplyDelete
 5. mun mielestä pääsee pitkälle kun välttää sokeria, kovia rasvoja ja turhia lisäaineita, ja vielä pitemmälle, jos vähentää viljatuotteiden syömistä. pasta ja riisi on niin turhaa moskaa, samoin (vaalea) leipä. tollaista ruokavaliota on aika vaikea noudattaa, mutta veikkaan, että toimisi suurella osalla ihmisistä.

  ReplyDelete
 6. en syö punaista lihaa (3v) ja yritän myös välttää kanaa ja muita kuin luomu maitoa ja onnellisen kanan munia ja syödä reilun kaupan jogurttia etc koska luulen olevani parempi ihminen tollasilla valinnoilla.


  Nyt kyllä kysyn, että miten noi tollaset boksit saa tehtyä siis tohon tekstiin sulla tollanen tummansininen missä jukee Im Julia child?

  haleja<3

  ReplyDelete
 7. Hahaa :D Loistavaa..

  Itse noudatan ns. nirson ruokavaliota. Eli en syö mitään mistä en pidä (näihin kuuluvat mm. punainen liha, mutta enimmäkseen kyse on mausteista). Taustalla potkivat kuitenkin joka tuutista toitotetut dieettisaarnat proteiinin määrän lisäämisestä, riisin ja pastan syntisyydestä, oliiviöljyn ihmeitätekevästä vaikutuksesta jne... Joten viritän ruokiani huomaamattani "terveellisempään" suuntaan ja murjotan hiilihydraattivajeessani kanafile haarukassa täristen.

  Syön nykyään normaalimääriä ja melko monipuolisesti, mutta ajatuksen tasolla olen edelleen laihiskoukussa. Tämä on harvinaisen rasittava vamma :/

  ReplyDelete
 8. Välillä musta tuntuu että ruoka- ja laihdutusteollisuus on salaliitossa ihmiskuntaa vastaan. Kun ruoasta tehdään pahe ja synti, siihen tulee väkisinkin kiero suhde. Kun samaan syssyyn lisätään ulkonäköihanteet ja fitness-hömpötykset, niin paketti on valmis. Ehkä etenkin nainen saa kokea olevansa täysi nolla ja luuseri jos on ylipainoinen, ei noudata jotain dieettiä kuin uskontoa ja kaiken lisäksi on vielä sohvaperuna! Eikä siinä kaikki, riittää että jokin näistä edellä mainituista jää täyttämättä - silloinkin olet huono yksilö. Pystyt parempaan! Pystyt parempaan! Poljetaan vaan itsetunnot pohjalle.

  Sitten tulee laihdutus- tai tämä ihana wellness-bisnes. Jengi maksaa maltaita erilaisista kapseleista, lukee detoxeista ja syö goji-marjoja ja harrastaa joogaa aamuyöstä, koska sillä saadaan "hyvä ja energinen olo". Vitut! Sillä kasvatetaan sitä pohjalukemissa olevaa itsetuntoa, tehdään jotain jonka väitetään olevan hyväksi, kärsitään vähän ja saadaan hetken hyvä olo aikaan siitä että tekee jotain "oikein". Jos taas ei noudata tätä, syö "väärin", lihoo tai laiskottelee, tulee likainen ja syntinen olo.

  Oravanpyörä on valmis, ta-daaaa!

  ReplyDelete
 9. itse uskon lähinnä jugurtti-ruisleipä-puuro-kanasalaatti-vissy ruokavalioon eli todellakin not! Lisäksi en syö/käytä punaistalihaa ja kala on yökkks! Pitäisi syödä terveellisemmin.

  Mutta olen niin samaa mieltä siitä, että oi miten ärsyttää toisten kommentit terveellisestä laihdutuksesta. "kai sä nyt sen tiedät, että jos syö vähemmän kun kuluttaa laihtuu? Laihduta salaatilla. Jätä karkit pois." Helppoahan se on sanoa. Syömishäiriö on enemmän sairaus eikä mikään tahdonalainen järjen käytöllinen tila. Etenkin ärsyttää miesten kommentit laihdutuksesta ja syömishäiriöstä. Niiin ja sitten ihmisten ajatukset siitä kuinka heitän ruoka hukkaan, aiheutan surua läheisilleni, käyttäydyn huonosti, en aikuistu ja nirsoilen turhaan. Bluah mikä avautuminen, anteeksi :( <3

  ReplyDelete
 10. Nykyään syön vähän enemmän mitä sattuu kuin ennen enkä sitoudu ehdottomasti mihinkään. Lakto-ovo-vegetaristi olin monta vuotta lähinnä eettisistä syistä, nykyään syön välillä lihaa koska en enää jaksa välittää. Kuitenkin edelleen kasvispainotteisesti mennään. Viljatuotteista syön lähinnä pastaa täysjyvänä ja ruisleipää, vhh kiinnostaisi enemmänkin. Vältän lisäaineita ja turhaa makeaa (tosin välillä himoitsen irtokarkkeja liikaa).

  ReplyDelete
 11. Mä kai voisin luokitella itteni pesco-vegetaariksi, punasta lihaa en ole syönyt melkeen vuoteen ja kanakin jäi tämän vuoden alussa pois, ihan vain kun en halua syödä niitä, tehotuotanto kuvottaa. ja kyllä tuolla jossain pääkopan perällä koputtelee joku joka haluaisi jättä pois kaikki lisäainemoskatkin.
  Erilaiset ruokavaliot on mielenkiintosia, ja niitä vaan lötyy lisää ja lisää ja lisää! Ihmiset rakastaa ruokavalioita ja sitä "erilaisuutta", minkä ne luo itselleen voidessaan sanoa: "Voi, en minä tuota voi syödä, minä syön vain elävää ravintoa, enkö olekin erikoinen." Kaikkialta tuputetaan ihmedieettejä ja erilaisia superruokia, kansa hullantuu ihastuksesta ja ihmisen tarveita erottua joukosta käytetään rahallisesti hyväksi, kun jotain goji-marjoja lennätetään ties mistä.
  okei, pitää myöntää, kyllähän munkin tekisi mieli olla jollain supertarkalla dieetillä joka rajaisi tarkasti mitä ei saa syödä, mitä saa ja minkä verran. se vaan houkuttelee, etenkin jos ruokavalio lupaa laihuuden. ja vaikka kuinka ymmärtäisi miten järjettömältä joku siirappicayennepippurilitkun juominen kuulostaa, miettii, pitäisikö, toimisikohan se?
  ja ah, Wikipedia <3______<3 tiedonjanoisten luvattu maa!

  ReplyDelete
 12. Lihansyöjälinjaa nykyään noudatetaan, mutta ennen "semivege"! En tiedä oikein mistä tuo semisyys lähti. Liekö siitä kun näin netistä videon, jossa porsailta leikattiin päät pois ja niin edelleen. Mutta en tiedä ottiko syömishäiriökin osansa. Parempi ehkä jatkaa lihansyöjänä... Kunnes tervehtyy. :) ♥

  ReplyDelete
 13. Noudatan VHH-ruokavaliota hitusen huonosti nykyään(alati pahenevaa bulimiaa ilmoilla).
  Joskus vuosia sitten pääsin ahmimis-oksentamis-laihdutus-kituilu -kierteestä irti VHH:n avulla ja kovasti pyristelen nytkin. Harmi, kun omaan ruokailuuni vaikuttaa niin moni muukin asia, kuin se ruoka.

  -Sirius

  ReplyDelete
 14. 0-16-vuotiaana lakto-ovo-mikälie-vege (kananmunat, kala + äyriäiset, maitotuotteet ok, ei kanaa tai punaista lihaa) ihan vanhempien eettisistä/terveydellisistä syistä. Olisin saanut kersanakin syödä grillimakkaraa jos olisi huvittanut, mutta.. ei huvittanut. :D 17-vuotiaana aloin seurustella kasvissyöjähipin kanssa ja jätin itsekin kalan ja äyriäiset pois; kuitenkin lähinnä käytännön syistä (helpompi syödä vain samaa kuin mieheke). Poikkis on ollut eettisistä syistä ("tehotuotanto on pepusta" tms) kasvissyöjä jo kaksi vuotta.

  Elikkäs kasvissyöjä, joka on ituhippi-kettutyttö-punavihree, muttei niistä syistä kasvissyöjä. :) Lihaa olen siis kakarana maistanut enkä tykännyt, enkä siis jäänyt kaipaamaankaan. Kalaruoista olen katkarapuja ja tonnikalaa jäänyt kaipaamaan.

  Summasummarum: ruokavalio koostuu melko pitkälti kaikenmaailman papu-linssi-tomaatti-peruna-mössöistä ja -keitoista, salaateista, nuudelihärvellyksistä jnejne. Kevyttä ainakin lompakolle. ;)

  ReplyDelete
 15. Argh, pakko purkaa tähän.

  Mua ärsyttää, kun poikkiksen vanhemmat noudattaa jotain "veriryhmädieettiä" ja tuputtavat sitä. "Mikä sun veriryhmä on? Katsopas tätä kirjaa, tässä on sitä järkeä"...plää. Eikä ne tiedä mitä dieettejä itse oon kokeillut näiden vuosien ajan.

  Tällä hetkellä en syö punaista lihaa ihan vaan sen takia, että se ällöttää enkä tykkää siitä. Ja kana ja kala on kans välillä vähän ällöä, koska tiedän että nekin on joskus olleet elossa :---D

  ReplyDelete
 16. Maitotuotteista viel poden huonoa omaatuntoa ja kalasta ja kaikesta mis jotai tuontikamaa, tehtailtua tai eläinperäst. Parasta on kaikki läheltä ja mahd. naturaali kuten kaurapuuro! Poden huonoa omaatuntoa vähän kaikesta. :D Mut aattelin et hyvitän olemassaoloni ees jotenki lahjottamal kaiken mikä ruumiista irtoo ku kuolen. Kanaa saatan popsia jos esim. valmistettu isolle ryhmälle ym., kerran kyl tilasin ravintolaski kanasalaatin mut en voi olla ajattelematta kovin mukavia ajatuksia ku kaikkee eläinperäst, kemiallista, tuotua tai tehoteetettyä napsin. Kamalaa.

  ReplyDelete

HUOM ole kiltti ja käytä jotain nimimerkkiä anonymous-sijasta, että eri vastaajat erottuisivat. Vastaan kommentteihin tähän samaan boksiin. :) Ethän kommentoi vain mainostaaksesi omaa saittiasi. Kiits. Nyt haluan kuulla jokaisen ajatuksesi, hyvät ja pahat. Avautuminen on sallittua, ellei jopa suotavaa ♥