Monday, September 06, 2010

Sugar Free Diet Mushrooms, Comin' Right Up!

Tilinsaldo huutaa hoosiannaa. Isoisä ja Mutsi antoivat ruokarahaa, ihan liikaa, mutta kummastakaan summasta ei ole euroakaan. Va'an näyttö vittuuilee kääntäen verrannollisena. :--) Laskut on onneksi maksettu ja kissansafkaa pakastettu, mutta en tiedä mistä keksin ylläpitää ylikallista kevyt- ja light tuotteiden suurkulutustani neljän euron oaisuudella kuun puoliväliin saakka.

Kenen maalaijärkeä vihloo kun elintarvikkeiden versiot ilman lisättyä sokeria ja vähemmällä rasvaprossalla kuitenkin maksavat enemmän? Oikeastihan kevyt tuotteet on usein enemmän käsiteltyjä, pidemmälle prosessoituja jne., vaikka logiikka tuntuisi nurinkuriselta. Siitä voimme syyttää ovelia mainoksia ja pakkauksia, jotka luovat harhamielikuvan Light-ruoan olevan terveellisyytensä lisäksi myös luonnollista. Koska kaikki luonnollinen mielletään terveelliseksi (esim. kärpässienet, om nom) ja toisinpäin!

Todellisuudessa tätä nk. terveellistä, sydänystävällistä jne., ruokaa sorkitaan enemmän. Ajattelen minäkin ettei jugurtti tarvitsisi sitä rasvaa ja sokeria, ja kiroan kun kookaupassa kevytmansikka on 0.03 € "tavismansikkaa" kalliimpi! Törkeetä! Mut jos jaksaisin käyttää omia aivojani niin tajuaisin rasvattomien versioiden olevan ensimmäisenä täysrasvaisten laimennoksia, jolloin samaan makuun tarvitaan lisää sokeria, ja jos ei käytetä sokeria niin aspartaamia, asesulfaami-K, sakariinia, sukraloosia, neotaamia, sakariinia tai syklamaatia. Onneksi en lukenut lukiokemmaa kurssia pidemmälle, muuten maitohylly alkaisi varmaan vainoamaan kuin kulkutauti kaupassa käyntejäni...

Btw, jos kuulutte punaisenlihan boikotoijiin niin katsaiskaa varmuuden vuoksi se rasvaton ja sokeriton jugurttipurkkinne. 90% sisältää liivatetta. Jos se ei häiritse niin kertokaa toki mistä revitte aatteenne.

Kommenttitoive: Teidän light-tuotepolitiikkanne? Käytättääkö joku mieluiten oikeaa voita, määrääkö hinta hankinnat vai ostaisitteko kaikesta aina kevytversiota? Nyt media on pullollaan KAIKKEA ruokalässytystä, ekotrendejä sun muuta, joten kiinnostaisi tosi paljon kuulla mitä valintoja oikeasti tehdään - eikä vain mainosteta naistenlehdissä tai blogeissa.

(Hyvää yötä, kauniita unia *pus*)

16 comments:

 1. Normaalirasvaiset vaan maistuu niin paljon paremmalle kun rasvattomat lirut. Makeutusaineet saa ainakin mun nälänhallinnan ihan sekasin ja johan sitä ollaan ahmimassa. Esim. joku rasvaton raejuusto maistuu ihan jollekki purukumille.

  ReplyDelete
 2. Light tuotteet on aika must, vaikka kovasti aina yritän vierottautua niistä niin aina kuitenkin löydän itseni lappamasta kevytjogurtteja ostoskoriin. Nyt sentään katselen vähän hintojakin, nimittäin ennen saatoin ihan hyvillä mielin pulittaa laktoosittomasta rasvattomasta maidosta euron enemmän kuin tavallisesta, vain ja ainoastaan siksi, että siinä oli 8kcal vähemmän, huoh.

  ReplyDelete
 3. omnomnom aspartaamit ja sen serkut. Toisin kuin ystävän perhe, joka karsastaa kevyt tuotteita ja omaa tämän takia mm. hiivatin korkean kolesterolin, meidän perheen jääkaapista ei löydy ikinä normilimukoita. Samoin kaikki tykkää mutustaa läkeroleja ja jogurtit on niitä 40kcal/100g makeutettuja ja rasvattomia. Vaikka makeutusaineet eivät olekkaan haitallisia tietyissä määrin, veikkaan että tungen naamaani per päivä sen verran makeuttajia limun, teen, jogurtin ja sokerittomien pastillien/karkkien mukana, että vatsan toiminta on kyllä koetuksella enemmän tai vähemmän. En kammoa lisäaineita en ollenkaan. Mielummin kuolen siihen varmaan tosi yleisesti tästä syystä syntyvään aivosyöpään, kuin diabeetekseen. Välillä tulee aikoja kun koetan makeutusaineita rajoittaa ihan vaan, koska rahaa tuhlaantuu läkeroleihin ja koulun limuautomaatteihin ylenpaattisesti, mutta sitten kun ei muista ottaa vesipulloa mukaan ja suuhun jää ruokailun jälkeen paska maku, niin se siitä vähentämisestä sitten.

  ps. Olisi edelleen kiva jos tekisit sellaisen postauksen, jossa kertoisit luettavista blogeista :--). Ja miten paljon itse valitset sokeroimattoja/makeutusaineellisia höttöjä sokrutuotteiden sijaan?

  ReplyDelete
 4. Kauris, juu muistan blogisuositus-postauksen! Olen vielä vain pidätellyt aihetta, kauhea kynnys aina mainita toisia ihmisiä netissä. "Jos et juorua muista niin ei sinustakaan!" Vaikka eihän suosituksissa olekaan mitään neg. sanottavaa niin kai minua.. ujostuttaa?

  Ja light-tuotteina syön kaiken, valitettavasti. Myös kaksin käsin vaikka se olisi miten väärin.

  ReplyDelete
 5. Käytän sitä mistä tykkään, mut mieluiten mahd. "luonnollista". Leipä on hyvää ku siin on voita. Mut kaurapuuro on parempi viljatuote eikä siihen sovi voi. Mietin aina mist haalisin kokoon hyvää rasvaa. Pähkinöit en jaksas nakerrella...

  1% maitotuotteet on hyviä. Mut maitotuotteist tulee kyl huono omatunto niiko kaikest ja blaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

  ReplyDelete
 6. Kammoan nykyään kaikkea rasvaa ja sokeria, joten vietän kaupoissa tunteja etsien niitä kaikista kevympiä tuotteita. Ja jos ei maistu hyvältä, niin (riippuen tietysti mitä on) makeutan makeutusaineella :D Hinta ei sinänsä ole kauhea ongelma, koska voin aina sysätä osan ostoksista äidille. Mutta jos rahaa ei ole, niin sitten en osta mitään ja elän kasviksilla, kunnes voin taas ostaa kevyttuotteita :D Esim. normaalia jugurttia tai limua en ikinä pistäisi kitaani :/

  ReplyDelete
 7. Syön rasvattomia jogurtteja, koska ne ovat mielestäni hyviä. Jos ne olisivat pahoja, en söisi.

  Ennen join rasvatonta maitoa, mutta olen tajunnut, että se on todella pahaa. Käytän nykyään Ykkösmaitoa.

  Tämän haluan sanoa kaikille: jos olette raejuuston ystäviä, niin ÄLKÄÄ OSTAKO RASVATONTA RAEJUUSTOA. Maistuu... no ei miltään, paitsi ehkä pahalta ja kumilta. Järki käteen, se ei-rasvaton versio (esim. KESO <3) on PALJON parempaa, mutta kaloreita ei siltikään ole kovinkaaan paljoa enempää.

  Light-juomia juon kyllä ehdottomasti, koska olisi kamalaa litkiä oikeaa sokeria litroittain.

  Makeutusaineet saavat mahani sekaisin ja turpoamaan, mutta LISÄAINEIDEN MOLLAUS ON VAIN TERVEYSFASISMIA JA PROPAGANDAA. No ok, luonnollinen ruoka on aina luonnollista ja hyvää, mutta esim. makeutusaineista EI ole merkittäviä tutkimuksia, joissa olisi todettu niiden olevan vaarallisia. Ja aihetta on kyllä todellakin tietysti tutkittu tänä terveysskitsoilun aikakautena.

  Vastaukseni on siis, että syön monia light-versioita, mutta en niitä, jotka ovat pahoja. Esim. rasvaton maito ja rasvaton raejuusto = plöplöplööööö.

  (t. sh noin 10 vuotta)

  ReplyDelete
 8. Joo, ei olekaan tutkimuksia että lisäaineet olis jotenkin haitallisia. En mäkään kyllä jois tavallista limua, ajatuskin pelottaa. kuitenkin lisäaineet saa nälänhallinnan sekaisin, ja ainakin tällasen ahmatin ahmimaan. Terapeuttini kertoi ruokailuissani olevan vikana funlight ja muut lisäainemoskat, koska sen jälkeen olen taas käsi jääkaapilla kun en tiedä onko nälkä vai eikö mut silti tekee mieli mussuttaa.

  ReplyDelete
 9. Tuohon punainen liha ja liivate- asiaan:

  Liivate on lihaksi kasvatettujen eläinten teurastuksen sivutuote. Eläimiä ei teurasteta luiden, jänteiden tai suolien takia; mutta niin kauan, kun lihatuotteita syödään, tulee näitä ruhon osia lojumaan nurkissa.

  Itse pyrin välttämään liivatetta. En kuitenkaan pitäisi sen syöntiä eettisesti läheskään niin arveluttavana, kuin itse lihan käyttöä. Liha on kuitenkin se pääsyy eläinten tappamiselle.

  (Toisaalta tämä on vain minun kantani; enkä edes ole kasvissyöjä eläimiä pelastaakseni.)

  ReplyDelete
 10. Aikaisemmin vedin kaiken kevyttuotteina, mutta mulle kävi samoin kuin ekalle kommentoijalle; nälänhallinta katosi ihan täysin. Nykyään yritän panostaa mahd. luonnolliseen ravintoon, eli syön paljon hedelmiä ja vihanneksia ja luonnonjugurttia(täysrasvaista, kyllä), 60% margariinia jonka rasva-arvot ovat ymmärtääkseni jotenkin paremmat kuin kevyempien sisartensa yms.
  Välttelen silti turhia kaloreita, esim. tonnikalani ostan edelleen vedessä enkä missään huonolaatuisessa öljyssä joka tuplaa energiamäärän ja pakko myöntää että silloin kun juon limua niin valitsen lightversion. Tästä en vain pääse eroon, sillä täyssokeriversio ei ole sen terveellisempi vaihtoehto... huoh.

  ReplyDelete
 11. hmm niin tosiaan, kyllähän minä tota oon miettinyt tota jogurtin liivatemäärää. ite kuulun nimittäin näihin punaisenlihan boikotoijiin, mutta ei se minua estä syömästä liivatetta. syytä en osaa kertoa, useesti löydän itestäni vastaavia ristiriitoja. ehkä mun motivaatio semivegaanieloon on tarve päteä, ehkä se on tarve tuntea tehneensä jotain hyvää. mutta kun minun sisällä sotii se aktivistiminä ja se laihduttajaminä, yleensä viimeisenä mainittu voittaa.
  yritän koko ajan päästä eroon epäterveellisistä laihdutustavoistani, ahdistuksesta ja tekopyhistä mielipiteistäni. rasvattomalla jogurtilla ja minulla on vaan takana niin pitkä ja tiivis ystävyys, että oikeastaan tulee haikea olo sen loppuessa.

  ReplyDelete
 12. käytän vähäräsvaisempien jugurttien sijaan luonnonjugurttia. Luonnollista ilman lisä aineita

  ReplyDelete
 13. Saanko heittää vettä myllyyn? Ja tämä ei ole urbaanilegenda, vaikka kuulostaa uskomattomalta.
  Mieheni ystävä kertoi työkaveristaan, joka latki lähes joka päivä n. 3 pulloa 1,5 litran pepsi maxia.
  Tyyppi päätti laittaa elämäntapansa remonttiin ja laihduttaa - kyseessä oli istumatyötä tekevä, kebabilla ja kofeiinilla elävä tietokoneen ääressä 24h viettävä "tukevahko" koodaaja.
  Ukko lopetti siis mm. aloitti urheilun, roskaruoan mättämisen + pepsi maxin ja laihtui n. 30 kg.
  Miehen laihtumisesta saatu ilo muuttui kauhuksi, kun hän alkoi ihmetellä mitä kummia vaaleita laikkuja hänellä on ihossa, luuli suurinpiirtein saaneensa kuolemaan johtavan taudin.
  Lääkärikin niitä ihmetteli ja niistä otettiin koepalat, jolloin niiden vaaleiden laikkujen paljastui olevan - fenyylialaniinia.
  Lääkärin selitys asiasta oli, että fenyylialaniini oli varastoitunut tyypin elimistöön ja kun mies oli laihduttanut, aine oli lähtenyt liikkeelle ja koska maksa ei osannut käsitellä sitä, se päätyi lopulta ihon pinnalle.
  Mitä voimme tästä oppia? 4,5 litraa (light) limua on kyllä hurja määrä, eli kannattaa olla kohtuullinen tavoissaan, mitä sitten suuhunsa laittaakin.

  ReplyDelete
 14. Anteeksi korjaus mokaan, eli
  >>Ukko lopetti siis mm. aloitti urheilun, roskaruoan mättämisen + pepsi maxin ja laihtui n. 30 kg<<
  siis ukko lopetti huonot ruokailutavat ja aloitti urheilun.
  Myöskään en tiedä, kuinka kauan limua oli imetty kitaan, mutta oletettavasti TKK:sta alkaen, eli useahkon vuoden ajan...

  ReplyDelete
 15. Minulle ei tulisi mieleenkään tunkea itseeni light/"funktionaalisia" elintarvikkeita. Ei missään olosuhteissa, olen mielummin syömättä.
  Light-tuotteet ovat niin hirveää kusetusta ja saavat ihmiset voimaan pahoin, ovat täynnä transrasvoja, sokeria ja/tai makeutusaineita, lisäaineita ja muuta ylimääräistä.

  Esimerkiksi Vitalinea 0+ -jugurtin tuoteseloste:
  rasvaton jogurtti (rasvaton maito, rasvaton maitotiiviste, rasvaton maitojauhe, hapatteet), vadelma (10%), kuitu (oligofruktoosi), stabilointiaineet (muunnettu maissitärkkelys, pektiini, guarkumi), kivennäisaineet (magnesiumsitraatti, kalsiumsitraatti), aromi, värit (rypälemehutiiviste, kokkiniili), happamuudensäätöaineet (maitohappo, sitruunahappo), makeutusaineet (aspartaami, asesulfaami K), D-vitamiini. Makeutettu aspartaamilla (sisältää fenyylialaniinin lähteen) ja asesulfaami K:lla. Vitaminoitu: ei suositella alle kolmivuotiaille.

  Vertaa Lindahlsin Turkkilaiseen jugurttiin, jonka tuoteseloste on:
  pastöroitu maito, kerma, hapate.

  Itselleni on aivan ilmiselvää, kumman valitsen perustuen tuotteen terveellisyyteen.

  Aamuterveisin,

  Sirius

  ReplyDelete
 16. Siriuksen tekstin perään sanon bravo!! ♥ Kiitos kommentistasi!

  ReplyDelete

HUOM ole kiltti ja käytä jotain nimimerkkiä anonymous-sijasta, että eri vastaajat erottuisivat. Vastaan kommentteihin tähän samaan boksiin. :) Ethän kommentoi vain mainostaaksesi omaa saittiasi. Kiits. Nyt haluan kuulla jokaisen ajatuksesi, hyvät ja pahat. Avautuminen on sallittua, ellei jopa suotavaa ♥