Monday, December 06, 2010

Inside Eating Disorder Inpatient


Tiedättelö mitä? Kaikki osastohoidon perusasiat löytyy ihan esim. HUS:n sivuilta tai googlettamalla (käypähoito, vuodeosasto jne). En välittäisi kirjoittaa ihan kaikkea kaikesta, sillä en tahdo kenenkään tulkitsevan juttujani äärimmäiseksi totuudeksi ja päättävän omista asioistaan blogini perusteella. Jos osasto tai hoito mietityttää joko itselleen tai tutulleen niin hei, kääntykää ammattilaisten puoleen. Terkkarin, terveyskeskuslääkärin, etc. Blogi on vain mun omia kokemuksia ja tunteita!

Tästä huolimatta aion silti kirjoittaa jotain osaston käytännönrutiineista, sillä muistiin kirjoitettuna ne vähän selkeyttää tarinaani. ;> Alleviivatut jutut on edelliskäyntini jälkeisiä muutoksia, ja saattavat poiketa es. Lapparissa olleista menetelmistä.

 Pääjuttuja
 • hoito on +18v., vapaaehtoista ja kaikille syömishäiriöille
 • jokaisella potilaalla on oma ruokasuunnitelma riippuen es. energiantarpeesta, painon nostamisesta jne.
 • omahoitaja, kakkoshoitaja ja jos kumpikaan edellämainituista ei ole vuorossa niin oma vuorohoitaja, jonka kanssa saa keskustella ja pyytää apua
 • hoitoon sisältyy ravitsemusterapia, lääkäri- ja labrakäynnit ja punnitukset
 • lääkkeet, ateriat yms. sisältyvät hoitomaksuun
Hoitomuodoista
 •   anoreksiahoito-ohjelma
  • 3-vaiheinen, ja yleensä pitkäkestoinen hoitomalli
  • mitä paremmin ruokailut, paino yms. korjaantuu niin sitä enemmän etenee vaiheissa, ja saa vapauksia esim. ulkoiluita, lomia, annostella itse ruokansa lautaselle tai nousta pöydästä
  • neljäntenä pvä ravintoliuos kaikille potilaille ja 2 viikon sisällä isompi ruokalista
  • oma fysioterapia(?)
 • bulimiahoito-ohjelma
  • ei vaiheita
  • annostellaan itse ruoka, ei ravintoliuoksia, sama "B"-mallinen ruokalista koko hoidon
  • lyhyempikestoinen, pari viikkoa - ~1k
  • saa osallistua heti 1-vaiheen keskusteluryhmän, rentoutuksiin, ja retkelle

Yhteisiä sääntöjä & käytäntöjä
 • itsensä ja toisten satuttaminen, oksentelu, pakkoliikunta yms kiellettyjä.
 • ulkoilut ja lomat hoitokokouksessa sovitusti (ensin hoitajan kanssa 2x15min/pvä, myöhemmin itsenäisesti, ensin pvä sitten yölomat jne)
 • yleisissä tiloissa ei saa puhua kiloista, kaloreista yms. samoin ohjaaminen on vain hoitajille, eli potilaat ei puutu toistensa asioihin
 • yhteisruokailut:
  • aamupala (8:00), lounas (12:00), välipala (14:15), päivällinen (17:00), iltapala (20:00)
  • ruokasuunnitelmista ei poiketa, ainoastaan rav. terapeutti tekee muutokset, ja nykyään inhokkiruoat eivät ole sallittuja
  • hoitaja tarkistaa annoksen ennen lupaa syödä, myös jos on lupa annostella itse
  • 30min aikaa syödä (hoitaja tämän ajan pöydässä mallina), ja 20min jälkeen saa nousta pöydästä jos on valmis
 • lepohetki 30 min aterioiden jälkeen, jolloin ei saa mennä ulos ja wc:t pidetään lukittuina, arkisin lounaan jälkeen kokoonnutaan yhteistilaan rauhoittumaan
 • omien huoneiden kylppärit ovat päivisin lukossa, paitsi kl. 19-20, jolloin saa käydä iltasuihkussa.
 • kännykät, läppärit, netti, omat tavarat ja vaatteet kaikki omasta puolesta
 • omat ruoat, juomat, purkat, pastillit, lääkkeet ja vihreä tee kiellettyjä, purkkaa saa pyytämällä kansliasta

Muuta
Ruokailuista yms. säännöistä huolimatta osastosta on yritetty tehdä vähän "kotoisampi", eli hoitajat ovat arkivaatteissa, paikasta löytyy tv, pleikkari 1 & 2, lautapelejä, kirjoja, hiukan askartelukamoja, sohvia, lehtiä ja potilaiden oma tee- ja kahvinurkkaus. Huoneet on kuitenkin aika kliinisiä ja minimalistisia, ja paria keskustelu- ja rentoutusryhmää lukuunottamatta hirveästi "ohjelmaa" ei ole.

Pssst, ja en sitten ota mitään vastuuta näitten tietojen muutoksista tai aitoudesta, sillä en ole edes kysynyt mistään lupaa asioiden välittämiseen. Kunnioitan tiedonsuojaa esim. sairaalan start/adv/pro ruokalistoissa, joten plz älkää edes kysykö niitä. Voin vastailla omista kokemuksistani, mutta en tiedosteluihin pitääkö joku huhu paikkaansa. Kyselkää niitä joltain hoitavalta taholta tms. Kuvat on leffasta Vuosi nuoruudestani/Girl, Interrupted

11 comments:

 1. hmm, entä jos syö tosi hitaasti ja lautasella on vielä ruokaa 30 minuutin jälkeen? käskeekö ne syödä nopeammin vai mitä?

  ReplyDelete
 2. :O tiiätkö milloin aloitettiin erikseen A ja B ohjelmat? itse olin osastolla touko-kesäkuussa ja silloin ei vielä noita erillisiä ohjelmia ollut (tietääkseni). se oli vähän tyhmää, kun esim multakin kiellettiin fysio (koska olin "ykkösvaiheessa") vaikka sinänsä sillähän ei pitäisi olla mitään väliä kun mulla ei ollut mitään painonnostotavoitteita.

  ReplyDelete
 3. Oho, minkä takia vihreä tee on kielletty? :o

  ReplyDelete
 4. Kuulostaa vähän paremmalta noi nykyset jutut. Ennen tuntu järjettömältä ku oli fyysisesti kuitenki iha suht ookoo ja silti piti olla suunnillee paikoilleen lukittuna ja kaikki omatoimisuus vietiin alussa. Viimeks kiinnitin huomiota et oli tullu noi ravintoliuokset kaikille joiden tulee nostaa painoa ja sen asian kanssa oltiin kans kiireisempiä ku aiemmin, siis että paino kans nousis ja pian ja saatas tyyppi pihalle nopeemmin. :D

  Kafi, kirjotat jotenki selkeemmin ja fiksummin tai siis niinku ajatus juoksis vähän paremmin ym.. Tuntuuko siltä? Jos ois aivot saanu vähä huilata, jos on vähän parempi fyysinen kondis.

  Oot fiksu ja ihana tyyppi, haluisin niiiiiiin et kaikki olis sulla vaan, *PAM*, hyvin.

  ReplyDelete
 5. "fiksummin" -sanan jäljestä jäi puuttumaan sana "nykysin".

  ReplyDelete
 6. Ensiksi paljon tsemppiä ossalle! Toivottavasti saisit sieltä halua ja voimia lähteä parantumaan.

  Ihan järkeviltä kuulostaa nuo säännöt. Ainostaan tuo 30 minuutin ruokailu vähän ihmetyttää. Osastolla, jossa itse olen ollut oli tunti aikaa syödä, eikä sekään aina riittänyt. Toisaalta, jos olisi ollut vaan se 30 min niin ehkä olisin voinut syödä vähän nopeammin...

  Saako muuten oman huoneen suihkussa käydä aamuisin ennen aamupalaa?
  Entä saako ruokailujen jälkeen olla omassa huoneessa vai täytyykö joku tietty aika olla yhteisissä tiloissa?

  Kiitos jos jaksaisit vastata. Olen aika varmasti sinne osastolle tulossa ja vähän jännittää.. Mutta kai se aika samanlainen on kun muutkin psykiatriset osastot. Paitsi että se on täynnä syömishäiriöisiä (ahdistus).

  ReplyDelete
 7. Vastauksia! saamanne pitää

  - toi 30 min sääntö on se aika missä pitäisi syödä, ja jos aikaa menee kovasti yli niin omat vapaudet vissiin jää vähiksi. Hoitaja syö & istuu 30 min, jonka jälkeen hitaasti syöneet tungetaan samaan pöytään, ja hoitajat kyyläävät haukkoina vieressä. Tietenkään loppu annosta ei kaadeta nenästä kiinni pitämällä potilaan kurkkuun, mutta kunniankukko ei laula..

  Totta kai aluksi poikkeuksia ymmärretään inhimillisesti, ja ei oletetakaan aterioiden menevän 110% täydellisesti parilla ekalla kerralla. Yhä on käytäntö että jos syöminen tuntuu pöydässä mahdottomalta niin yksilöruokailuakin on noudateltu.

  -Runsas vihreän teen juonti on tunnettu edistävän laihdutusta ts. ettei sitä täällä maanisesti kitattaisi naamaan niin vihreä tee on kokonaan kielletty.

  -Suihkussa voi käydä aamuisin, omien huoneiden ovet lukitaan kl. 08~21, lukuunottamatta iltasuihkuaikaa. Yleisissä vessoissa olevia suihkuja voinee käyttää koska vain.

  -Ruokalepo (30min) voi olla missä vain, paitsi arkisin lounaan jälkeen täytyy kaikkien kokoontua yhteistilaan tappamaan aikaa.

  ReplyDelete
 8. Aika kummalliselta kuulostaa tuon osaston säännöt. Ruokailutilanteista tuskin saa yhtään mukavampia noin pilkuntarkoilla säännöillä. Mutta kai sitten pitää olla tuollaiset säännöt, jos ei haluta ihmisten kuolevan (vaikka tuskin se on kiinni siitä, onko margariinia jäänyt gramma kynnen alle vai ei, ilmeisesti kuitenkin kyse on vain periaatteesta).

  Meillä onkin sitten suht samanlainen tilanne nyt. Tai itse olen menossa osastolle "päiväkävijäksi", koska täällä pohjoisemassa ei ole päiväosastoja (eikä syömishäiriöihin erikoistuneita osastoja muutenkaan, tietenkin on omat hoitokuviot syömishäiriöisille).

  ReplyDelete
 9. Mahdottoman hankalaa mulla olisi sopeutua tuollaiseen hoitosuunnitelmaan, paljon tsemppiä sulle! <3 kirjoitat niin hyvin, oon lukenu blogias varmaan yli vuoden ajan ainakin... Ps. näin sut (luulisin) aamukävelyllä hoitajan kanssa töölöntorin lähellä... Oot kuin pieni hammastikku. :<

  ReplyDelete
 10. "Omien huoneiden ovet lukitaan 8-21"??
  Mitä tarkoittaa!?
  Siis lukitaanko potilaat huoneisiin tuoksi ajaksi!? :O :O!!!
  Eikö tämän pitäisi olla vapaaehtoista hoitoa, ei suljettu osasto!?
  Pelottavaa!!! En kestäisi tuota, en...

  ReplyDelete
 11. Eh... painovirhepaholainen! Sori, anteeksi. Omien huoneiden vessat on tolloin lukittuja, haha!

  ReplyDelete

HUOM ole kiltti ja käytä jotain nimimerkkiä anonymous-sijasta, että eri vastaajat erottuisivat. Vastaan kommentteihin tähän samaan boksiin. :) Ethän kommentoi vain mainostaaksesi omaa saittiasi. Kiits. Nyt haluan kuulla jokaisen ajatuksesi, hyvät ja pahat. Avautuminen on sallittua, ellei jopa suotavaa ♥