Saturday, January 15, 2011

Onnistumisia ja oivalluksia (paskan keskellä)

Helpotus! Olen onnistunut 2 pvä:n tavoitteessani! Päätin ettei "ahmintaan" lasketa kaikkia pieniä lipsahduksia, ts. mussuttelua tai "liikasyönnin" paniikkioksuja, sillä täydellinen täsmäsyöminen on ihan liian utopistinen tavoite. Tämän ja viime päivityksenkin väliin mahtui niin hyviä kuin syvän surkeita hetkiä, että en tahdo edes ripittäytyä mokauspäiväni maximaalisesta ruokakarusellistä. Kuittaan kauheudet huokailemalla että pääasia niitten olevan takana, ja pistän motivaationokkani kohti parempia aikoja. Minuutti, hetki, tunti kerrallaan.. Baby steps, baby steps.

Olen kummallisen optimistinen vaikka viikkooni on mahtunut niitä mörköjä: esim. olen joka yö nähnyt valtavasti painajaisia, ja hikoillut joka kerta peittoni ja lakanani vesimäriksi. Onko kellään sattunut samaa yöhikoilua? Mietin voisiko yöhikoilu johtua lääkkeistäni, mutta niissä ei ole ollut osaston jälkeen muutoksia, ja sairaalassa ei näin käynyt. En tajua voiko mussa olla näin paljoa nestettäkään, vaikka olisin oksuillut ja jatkuvasti läskipaisuksissa?
Toinen iso mörkö oli, noh, se iso ruokakaruselli pitsoineen päivineen, ja kolmas keskellä viikkoa iskenyt valtava ahdistus. Aivan valtava paino rinnassa, että en päässyt poistumaan kotoani niin kouluun kuin terapiaankaan. Ja terapiaani en jättäisi ikinä väliin!

Aivan tautisia masennus- ja ahdistusaaltoja on muutenkin riittänyt, mutta jollain ihmeen kaupalla (ja rauhottavilla) olen enimmäkseen päässyt kouluun ja tekemään arkiasioita. Syy siis ollakin optimistinen? Haluan vähän ylpeillä parilla oivalluksella ja suorituksellani:


 • asuntoni on (nyt) asuttavan siisti!
 • olen tehnyt tällä kurssilla kaikki tehtäväni hyvin ja ajoissa!
 • tajusin terapeuttini neuvot positiivisen minäpuheen voimasta ts. koetan kannustaa itseäni post-it lapuilla joissa lukee mieluummin "syön säännöllisesti" kuin "en syö sitä/tätä/tota" (tutkittu fakta että ihmiselle menee positiiviset käskyt paremmin jakoon kuin kiellot)
 • olen antanut vähän armoa itselleni, ja tolkuttanut sairaalasta saamaani neuvoa: tee sillä lailla mikä auttaa sinua parhaiten. Eli, olen yrittänyt sallia itselleni mm. kalliimpia asioita, kuten valmiskeittojen syönnin omatekoisten sijasta, jos se helpottaa ruokarytmiäni.
 • aloitin ruokapäiväkirjan ahmintalakkoni tueksi, ja noudatin siinä yllä olevaa oivallustan: Ostin valmiiksi "aaminen/lounas/jne"-teksteillä painetun vihon, sillä sen kirjanpito on motivoivampaa ja visuaalisesti viihtyisämpää, kuin ruutuvihkoon raapustelu. Aina voisi askarrella itse samanlaisen ts. melko turhaa rahanmenoa ostaa valmisvihko, mutta jos se helpottaa kaltaistani masentunutta laiskapalloa pitämään ruokapäivistä ja tasaista syöminkiä niin olkoon menneeksi.

8 comments:

 1. Oi mistä löysit tommosen vihon jossa on valmiiksi painettuna aamiainen, lounas jne???? :))) mäki haluun!!

  ReplyDelete
 2. Pitää vain pysyä optimistisena. Vaikka yksi askel otettaisiin taakse voi aina mennä kaksi eteenpäin :)

  ReplyDelete
 3. Tarkoitatko tuolla yöhikoilulla ns. kylmänhikeä, että palelee ja on aivan hikinen vai että herää kuumissaan? Minulla oli joskus melkein joka yö hirveä kylmänhiki, eikä koskaan oikeastaan selvinnyt mistä se johtui. Sydämen hidas lyöntitiheys saattoi olla yksi tekijä, olisiko sellainen kohdallasi mahdollista? Stressi voi ilmeisesti myös vaikuttaa asiaan. Ehkä hikoilu menee ohi, kun elämässä on hieman stressittömämpi jakso.(:
  joka tapauksessa tekemäsi muutokset kuulostavat todella hyviltä, pienet edistysaskeleet ovat niitä tärkeimpiä!

  ReplyDelete
 4. oon mä ainakin joskus heräillyt satunnaisia öitä litimärkänä. eli päälläolleet vaatteet vaihtoon ja on siinä lakanatkin ollut litimärkinä. en tosin myöskään tiiä mistä ne johtuu, ja olis mustakin kiinnostavaa tietää, mistä moiset voi johtua. kun en ole tietääkseni mitään painajaisiakaan silloin nähnyt.

  ReplyDelete
 5. Minullakin oli noita omasta hikilammikosta heräämisiä aikoinaan ja tuli selviteltyä syitä, kun kyllästyin siihen että joka aamu piti pistää yöasu pesuun. Syömishäiriöihin liittyviä syitä on kolme: refluksitauti (eli mahanesteen nousu ruokatorveen, nice! Erityisesti oksentelun takia esiintyy tätä. Ja voihan olla että kun oksentelun takia muutenkin menee neste- ja suolatasapainot sekaisin niin sekin vaikuttaa.), estrogenituotannon lasku alhaisen painon takia ja mielialalääkkeiden sivuvaikutukset. Cipralexissa ja monissa muissa on mainittu hikoilu haittaoireena, joten selitys voi löytyä niinkin läheltä kuin paketin ohjeesta, mutta ratkaisua täytyy etsiä muualta.

  Ihan eka kannattaa kuitenkin ottaa pussilakanan sisältä peitto pois ja koettaa nukkua pelkän lakanan alla, se ainakin auttoi mulla. :)

  ReplyDelete
 6. Mulla yöhikoilu johtui serotoniinioireyhtymästä. Lääkäri ja omahoitaja passittivat välittömästi terveyskeskukseen kun kerroin oireistani ja siellä otettiin verikokeet. Soittivatkin saman tien perääni ja käskivät lopettaa lääkityksen heti tai saattaa käydä huonosti. Seronil siis unohdettiin ja nyt menee lamotrigiinia sen tilalla. Onneksi ei ollut neuroleptioireyhtymästä kysymys, tai tilanne olisi ollut erittäin vakava.

  Jos sulla on serotoniinin takaisinoton estäjiä tai jotain neuroleptia (ketipinoria tai seroquelia), niin menisin pikapikaa verikokeeseen.

  Toivotan vielä päätteeksi voimia. Koetan täällä itsekin pärjäillä <3

  ReplyDelete
 7. Ole ylpeä itsestäsi, minä ainakin olen ♥

  ReplyDelete

HUOM ole kiltti ja käytä jotain nimimerkkiä anonymous-sijasta, että eri vastaajat erottuisivat. Vastaan kommentteihin tähän samaan boksiin. :) Ethän kommentoi vain mainostaaksesi omaa saittiasi. Kiits. Nyt haluan kuulla jokaisen ajatuksesi, hyvät ja pahat. Avautuminen on sallittua, ellei jopa suotavaa ♥