Thursday, March 10, 2011

Here's something to chew on..

Oon ollu tosi ahdistunut ja itkuinen taas, siksi en oo jaksanut olla paljoa netissä.. luen ja vastaan kommentteihin heti kun kykenen. Tämän postauksen kirjoitin jo viikko sitten, mutta lykkäsin julkaisemista odotellessani vastauksia edellisiin viesteihini. Sitten rasittuneena unohdin, sori.. mutta kas tässä:


Katson Youtubesta dokkaria amerikkalaisesta sh-hoidosta. Ryhmä laihoja naisia skoolaa muovimukeilla, ja tuskallisesti hymyillen nielee lasillisen Boost tai Resource lisäravinnejuomaa. Nyt jenkkitahti alkanee lipua Suomen hoitopiireihin, eikä ainoastaan sh-osastoille, mutta myös sisätaudeille mummoille, joitten on vaikea syödä tai juoda tarpeeksi ravintoa.

Ensin esihistoriahetki! Pari vuotta takaperin pääkaupunkiseudun osastolla kukoistivat erikoisnimiset ravitsemuslistat: Start, Advanced (ADV) ja Professional, plus ja miinus. Alimman kuului vastata vuodepotilaan energiantarvetta ja isoin työtä tekevän, runsaasti liikkuvan. Suurta listaa joutui syömään myös jos oli painonnostotavoite, ja ruokapöydässä käytiin säännöllisesti itkupotkuraivareita, kun määrällisesti sekaravintoa isompi kasviskastike ei meinannut mahtua lautaselle. Se oli Lapinlahtea.

Kirjoitin viimeksi joulukuussa ruokailukäytännöistä sh-osastolla. Nyt maaliskuussa tulee taas uudistuksia, en tiedä niistä tasan tarkasti, sillä päiväosastolla vanhojen potilaiden ruokalistoja ei olla vaihdettu lennossa, mutta uuden systeemin nimi on nk. perusruokavalio. Lämmin ruoka tulee kaikille ~saman kokoiseksi, ateriasuunnitelman pienet muutokset tehdään leivillä, margariineilla, leikkeleillä, ym. lisukkeilla, sekä lisäravinnejuomilla. Kuten jenkkidokkareissa! Ching ching!

Klo. 10 tulee uusi välipala, tai kahvihetki. Potilaat kannustetaan ottamaan halutessa keksejä, ja painotavoitteisille on pakollisena uusi superlisäravinne. Kilokaloreita shottilasissa. Ja se oikeesti juodaan shottilaseista! En tiedä millainen tuskahetki toi on kokovuorokautisella, vertailun vuoksi päiväosastolla ihmiset itse uskaltavat muistaa ja huolehtia lisäravinteista(!).

Mallit tähän käytäntöön on kuulemma otettu ulkomailta, ja syitä luullakseni on ettei painotavoitteen saavutettua ruokamäärää tarvitse pienentää, määrien yhdenmukaisuus, ja poisopettelu pikkutarkasta mittaamisesta. Omasta mielestäni silmämääräisesti annosteltu ruoka on helpompi annostella alakanttiin, mutta juttelemani mukaan valtaosaa taas on ahdistanut kontrollipuute ja tarkka tietäminen montako desiä tai grammaa ruokaa lautaselle tulee. Muutoksena on myös hoidon tehostus, valitettavasti. Päiviksen hoitoaikoja lyhennetään max 2-4 vko:n ja osastopaikkoja vähennetään. Kummastakin mestasta puhutaan yhdistettynä osasto nelosena.

Hei huom! Nämä on taas *mun* kertomina, ei mikään virallinen sairaalatiedotee. Jos tarviitte tarkempaa infoa tms niin ottakaa yhteys hoitotahoonne ja kyselkää sieltä tarkemmin.

18 comments:

 1. Olen kuullut asiat juuri samalla tavalla kuin säkin! Ja ne shottilasit... voi elämä.

  Kyllä siellä kuulemman ahdiskellaan oikein olan takaa, eikä hoitsutkaan (saati lääkärit) tiedä ihan tarkkaan mitä tämä "päivä- ja vuodeosastojen-yhdistäminen-yhdeksi-osasto-neljäksi" käytännössä oikein tarkoittaa. On kuitenkin käsittämätöntä, että vuodeosaston paikkalukua vähennetään/ollaan vähennetty kahteentoista. Ihan niin kuin ei olisi tarvetta itse asiassa KASVATTAA paikkalukua. Sen verran siellä tälläkin hetkellä on ihmisiä jonossa, että sääliksi käy...

  ReplyDelete
 2. leivillä.. lol, sehän onkin niin terveellinen tapa nostaa painoa. :D

  ReplyDelete
 3. Näin jo heti painajaista paikasta. Sain justiinsa kutsun takas sinne...

  ReplyDelete
 4. toi shottilasi kuulosta lievästi sanottuna oudolta..

  ReplyDelete
 5. Noh, shottilasillinen ravintoliuosta, jossa on ravintoaineet (vitamiinit, prodet, kuidut, hiilarit) tip-top vai joku annos safkaa es. lounaalla ~desi muusia ja pari lihapullaa/leipä päälisineen _joka_ aterialle lisää? ;>

  Ehkä ravintolisät on outoja mu niin on laihduttaa itsensä hengiltäkin... :P

  ReplyDelete
 6. Nella, osastoista tulee siis yksi yksikkö yhteisillä lääkäreillä, jolloin potilaita on helpompi esim. päiväpotilaita on helpompi lähettää kokovuorokautiselle, eikä aina pompotella polin ja lähetteiden ja haastatteluiden kautta (kuten ennen).

  Uskon että hiljaa hyvä tulee, vaikka ärsyttääkin hoitoaikojen lyhennys ja paikkojen vähentäminen.. Hoitajia ei silti vähennetä, ehkä hoito siis saa enemmän tukea? Suomessa kuitenkin ollaan potilaille maltillisempia kuin es. joissain hoitopaikoissa Ruotsissa, näin olen kuullut.

  ReplyDelete
 7. Voi elämä...No, minulle lisäenergiapaskajuomat ei ole mikään uusi juttu. Niitä on tullut (pakko mikä pakko) juotua koko sairashistorian ajan, kun tavallinen ruoka ei muka ole riittänyt korvaamaan menetettyä energiaa. Ja voi sitä tuskaa...Nytkin joudun niitä ottamaan tietäen tarkalleen sen rasvan/proteiinin/energian määrän mitä 125ml pullo sisältää...apua! Aivan sairaan inhottavaa niitä laardipulloja vetää.

  Ja voi miten tuttua tuo ruuan kanssa tuskailu...

  ReplyDelete
 8. hei oikeesti! löysin sun blogin pari tuntia sitten. lueskeltuani en voinu olla huomaamatta kuinka lahjakas kirjoittaja oot! sun kirjotusta on helppo lukee ja se on niin mielenkiintoista, ettei sitä voi lopettaa!

  susta tulee vielä jotain suurta, usko mua! <3

  ReplyDelete
 9. Ihana tyttönen hei: vastaa minun mailiin jos ja kun vaan ehdit. Vaikka aika hyvin oon saanu kysymääni vastauksen täältäki... Mut kuulumiset muutenki kiinnostaa... Jos vaan jaxat.

  ReplyDelete
 10. Löysin blogisi vähän aikaa sitten ja olen ihan koukussa. :D Oli pakko lukea koko blogin läpi. Kirjoitat niin hyvin! Komppaan anonyymiä, susta voi tulla mitä vaan vielä!

  Tsemppihalit!
  atara

  ReplyDelete
 11. Kiitos uusille lukijoille!♥

  Sanna, anteeksi etten ole vastannut ajallaan. Oon kyllä lukenut sun mailin, mutta olen unohtanut sitten kokonaan vastailun.. Toiv. et pahoittanut mieltäsi, tsekkaan postin oitis ja vastaan!

  ReplyDelete
 12. Heippa! Pakko minunkin on tunkea lusikkani soppaan. Oon ns. vanha lukija, seurailin blogiasi varsin aktiivisesti tuossa pari vuotta sitten. Nyt on blogien lukemiset jääneet sen myötä, kun oma bloggaaminen hiipui, syömishäiriö hiipui ja tuli niin paljon kaikkea muuta tilalle. Jos olisi aikaa, niin jäisin varmaan taas blogiisi koukkuun. ;) Voimia ja pärjäämistä! <3

  ReplyDelete
 13. En pahottanu mieltäin!!! Mäki taas vastailen ku jaxan ja ehdin. :D

  ReplyDelete
 14. Mun mielestä uusi systeemi kuulostaa jotenkin siedettävämmältä kuin entinen, se jatkuva desien ja mittojen kanssa säätäminen oli niin ahdistavaa :/ ja ne isoimmat ruokamäärät olivat tosissaan liian isoja ja aiheuttivat kovia vatsakipuja ja muuta kivaa.

  Mutta siirtyvätkö päiväossalaiset siis alakertaan ossalaisten kanssa? Mun mielestä oli hirveän hyvä olla erossa alakerran sairaimmasta menosta ja potilaista, ilmapiiri oli päiviksellä edes vähän paranemismyönteisempi :(

  ReplyDelete
 15. Ei, fyysiset osastot on samoja, mutta ne nimellisesti yhdistyvät "osasto 4:ksi". :>

  ReplyDelete
 16. ok, hyvä kuulla,kiitos :) Et satu Kafi tietämään mitään jonotilanteesta?päiväossalle tai ossalle?

  ReplyDelete
 17. Tietääkseni kummallekin on ollut jonoa, ainakin tuolloin kun itse olin. :/ Parhaiten saat tiedon jos rohkeasti soitat poliklinikalle tms, netistä saa numeron!

  ReplyDelete
 18. Hei mikä tuo jenkkidokkari oli youtubessa?

  ReplyDelete

HUOM ole kiltti ja käytä jotain nimimerkkiä anonymous-sijasta, että eri vastaajat erottuisivat. Vastaan kommentteihin tähän samaan boksiin. :) Ethän kommentoi vain mainostaaksesi omaa saittiasi. Kiits. Nyt haluan kuulla jokaisen ajatuksesi, hyvät ja pahat. Avautuminen on sallittua, ellei jopa suotavaa ♥