Saturday, April 16, 2011

Koulua ja suorituspaineita

En ole perfektionisti, vaikka pidänkin suoritusteni rimaa korkealla, ja olen taipuvainen "kaikki tai ei mitään"-ajatteluun. Teenkö sitten koulutöitä vai siivoan, kokkaan tai puuteroin nenääni niin keskinkertainen ei riitä. Aina on varaa parantaa, joten ei kelpaa jos huomaan suoritukseni puutteelliseksi. Tämä on turhauttavaa, sillä en kuitenkaan jaksa hinkata töitäni tuntikausia, vaan pakottaudun matalemmasta kohtaa aidasta, jotta saisin palautettua työt ajoissa ja kurssit läpi.


Ihmettelen ja kadehdin luokkalaisteni energiaa ja viitseliäisyyttä tehdä paljon hinkatuimpia, suuritöisimpiä duuneja vaikka loppupeleissä kaikki saavat melkein samat arvosanat. Ehkä ensimmäisenä vuotena arvostelussa ollaan lepsumpia, eikä kaikista kursseista tule edes numeroarvosanaa: ainoastaan hyväksytty/hylätty sen mukaan palautatko kaikki duunisi - laadusta viis. Miksi siis yrittää tehdä uutta Guernicaa tai Venuksen syntymää? Noh, totta kai itsensä kehittämiseksi ja saadakseen mallitöitä portfolioon! Stupid!

Noh, tuskin kaikki luokkatoverinikaan painavat joka työtä satanen lasissa, mutta siltä minusta tuntuu kun railo omieni ja toisten töiden välissä on valtava! Monet vaan ovat niin lahjakkaita että saavat minkä tahansa harjoituksen näyttämään ammattilaislaadulta.. Jos noudattelisin haluani olla kurssien paras tai parhaiden joukossa niin en ikinä saisi palautettua mitään.. Olen liian monta olen tehnyt saman asian 3-5 kertaa, inhonnut aikaansaannostani, ja hups, jättänyt työni palauttamatta. Onneksi tutor-opettajani on käskenyt ja kannustanut vaan saamaan asiat valmiiksi, jotta saisin tarvittavat opintopojot ja sitä kautta oikeuden pysyä asunnossani. Siispä nykyään olen vain tehnyt työni valmiiksi.. mutta livistänyt paikalta ennen esittelyvuoroani.

Inhoan tätä mielikuvituksetonta päätäni, kyvyttömiä käsiäni ja harjaantunutta silmääni, joka näkee asioiden virheet ilman että osaisin korjata niitä. Inhoan tätä ruhoani joka painaa kaiken päällä. Itkettää kun minulle pelkkä yhden työn valmiiksi saaminen on niin iso urakka, samaan aikaan kun toisten työt on samalla panostuksella ihan eri kastissa. Moni luokkakaverini on jo alan duuneissa, vaikka opiskellaankin 1. vuotta! Toisin kuin allekirjoittanut kuntoutuseläkkeellä.. käyden koulua vaikka oikeasti ei edes tarttisi..


Joskus mietin uskaltaisinkohan laittaa blogiini jotain vapaa-ajan duunejani: piirroksia tai luonnoksia, ehkä satunnaisia valokuvia. Olen niin kyllästynyt netistä poimittuihin kuviin, ja haluaisin saada blogista kiinnostavamman & henk.kohtaisemman näköisen. Joskus haaveilen että työni saisi enemmän yleisöä, vaikka nimeni haluankin jättää yhä mainitsematta.. Kiinnostaisiko allekirjoittaneen taiteelliset yritelmät? Vai onko ne blogin kannalta turhia/epäolennaisia (ja sopivat mieluummin jonnekin muualle)? Saa vastata rehellisesti, en pahastu! ;>

Ja hurjasti onnea ja tsemppiä kaikille pääsykokeisiin pänttääville ja ennakkotehtävien vääntäjille! Hakeeko kukaan mihinkään taidealan oppilaitokseen? Löytyykö netistä omia töitäsi? Saa lähettää linkkejä ja kommentoikaa! Thx. ♥

14 comments:

 1. kyllä sopisi oikein hyvin! olisi ihanaa nähdä töitäsi täällä.

  (ja olen varma että työsi ovat hyvin kauniita)

  ReplyDelete
 2. Juuu! Haluan nähdä töitäsi, kiinnostaa tosi paljon ;) Ja samaa mieltä kuin edellinen, varmasti on tosi kauniita! :)

  ReplyDelete
 3. ! Olis tosi hienoaihanaaupeaa nähdä töitäsi täällä.

  ReplyDelete
 4. Samaa mieltä kuin edelliset, olisi kiva nähdä töitäsi :)

  ReplyDelete
 5. Kuulostaa siltä, että sinulla on iso kynnys näyttää töitäsi ja olet liian kriittinen. Kenties on helpompi aloittaa näyttämällä niitä näin anonyymisti. Kuitenkin voin kokemuksesta sanoa, ettei ole parempaa tunnetta kuin oikeasti saada paloja ittestänsä esille omissa nimissä. ja tajuta, ettei siihen kuole. tsemppiä :)

  ReplyDelete
 6. Todellakin haluaisin nähdä jotain omia töitäsi :) blogi on ihan oikea paikka niille.

  ReplyDelete
 7. Kyllä! Laita töitä näkyville. Ja niitä nähneenä voin sanoa, että olet lahjakas. Anna toistenkin todeta se :)

  ReplyDelete
 8. Laita ihmeessä töitäsi, äläkä pelkää meitä ;o) Olisi todella mukava nähdä. Tiedän tunteen tuosta "semihäröilystä". Itsestäni tuntuu aina siltä, että kaikki mihin ryhdyn ja olen elämäni aikana ryhtynyt, on vain semisuorittamista siinä, missä muut tuntuvat aina pääsevän pidemmälle ja tekevän hienompaa työtä. Toisaalta: tällä sairaudella emme todennäköisesti pääse tunteesta ihan helpolla eroon... *jaksamista*

  ReplyDelete
 9. Haluaisin nähdä töitäsi!

  Hain taidealalle ja pelkään, etten pääse edes pääsykokeisiin asti, sillä silloin kriittisyyteni kohoaa jälleen askeleen korkeammalle. Sanovat minua lahjakkaaksi, mutten usko sitä, aina on minua parempia ja heitä on vieläpä ihan liikaa. Perfektionismi on tuttu juttu.

  ReplyDelete
 10. Kyllä olisi kiva nähdä töitäsi! Itse haen jalometalli- ja korukivialalle, mutta mitään pääsykoekutsuja ei ole vielä tullut...En pahemmin enää piirrä, mutta kirjoitan ja teen koruja: http://hollow-in-my-soul.harhakuva.org/ :)

  ReplyDelete
 11. Mä haen sisustusalan artesaaniopintoihin mut ei kai tarvi mennä pääsykokeisiin ku olin siel koulutuskokeilussa ja kivaa oli ja nautin ja haluun sen pohjakoulutukseks ennenko meen opiskelee viel lastenhoitotädix/nuortenvahtijanatsix. Ja omat työt siis epäkuvallisia ja osaan vast ihan jotai vaa, haluun oppii lisää. Enempiki TEXTEJÄ oli netis joskus, nyt en oo saanu ainakaa vuoteen mitää aikaseks ku lääke vei keskittymiskyvyn mut onneks sitä myrkkyä ajetaan ny alas (cymbalta).

  Sun työt totta hitossa kiinnostais, etenki sen jälkee ko näin pari kertaa mitä olit rapustanu. :)

  ReplyDelete
 12. Hey honey. Sun ei tarviikaan olla yhtä hyvä kuin sun luokkakaverit, sun ei tarvii olla jossain saman alan duunissa. Niillä ei oo vaiketa syömishäiriötä, ne ei kamppaile samojen asioiden kanssa kun sä. Mut mä oon varma että tulee vielä aika kun säkin loistat oman alasi duunissa. Sä oot vasta rakentamassa sitä tietä itsellesi, malttia ;)
  -saara

  <3

  ReplyDelete
 13. olis tosi kiva nähä niitä :)

  ReplyDelete
 14. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete

HUOM ole kiltti ja käytä jotain nimimerkkiä anonymous-sijasta, että eri vastaajat erottuisivat. Vastaan kommentteihin tähän samaan boksiin. :) Ethän kommentoi vain mainostaaksesi omaa saittiasi. Kiits. Nyt haluan kuulla jokaisen ajatuksesi, hyvät ja pahat. Avautuminen on sallittua, ellei jopa suotavaa ♥