Sunday, May 08, 2011

Kafi neuvoo: Idätys

Jostain syystä olen pitkään halunnut kirjoittaa ohjeet idätyksestä. Ihmettelen vähän itsekin että miksi, mutta oletettavasti: a) netissä ei ole liikaa hyviä & kuvallisia ohjeita idätyksestä b) se on kivaa, edullinen, helppo ja ekologinen tapa saada terveelistä ruokaa c) rakastan blogien vinkki-sivuja d) ruoka kiinnostaa aina kaikkia, ja nykypäivänä vähän liikaakin. Ja niin, kai mä myös salaa toivon että tällä lailla jokaisen sisäinen ituhippi nostaa päätään, kaikki kääntyy kasvissyöjiksi ja rakennatte kohta komposteja kerrostalonne kukkapenkkiin. Hehe.

Nyt asiaan ilman kilometriselityksiä, sillä muuten väsähdät pelkästä lukemisesta ja et taatusti kokeile. Idätykseen ei tartte mitään laitteita - ne luontaistuotesivut yms jotka niin sanovat tahtovat vain rahaasi. Tarttet tasan: kuminauhan, sideharsoa ja lasipurkin. Lasipurkin ei tartte olla mikään erikseen ostettu - erinomaisesti käy mm. pestyt makeutusaine- ja kahvipurkit. Sideharsoa saa apteekista, valitse noin ~6cm leveää ja venyvää. Hintaa välineille tulee max 2€ - kaupassa saat maksaa saman parista sadasta grammasta! Idätykseen sopivia siemeniä/papuja saa jokaisesta marketista kuivahyllystä, omat lempparini on mungpavut ja sinimalainen.


 • Laita siemeniä 0,5-1 dl purkkiin ja täytä x3 vedellä. Leikkaa harsosta sopiva pala ja kiinnitä se kumpparilla purkin suuhun, ja anna purkin seistä pimeässä yön yli. 
 • Älä kaada liotusvettä lavuaariin, sillä se on kukille erinomaista kasteluvettä. 
 • Huuhtele siemenet ja aseta purkki n. 45° astiakaappiin, että vesi valuu pois. Myös muu pimeä paikka käy, esim. komero ja tupperware lasipurkin alle - kunhan vesi pääsee valumaan pois. 
 • Huuhtele siemeniä 2-3 kertaa/pvä ja pian satosi on valmis! Mungpavulla menee ehkä ~2vrk itää, sinimalaisella yksi yö pidempään, mutta niitä tulee todella paljon (n. 0,5dl siemeniä = +4dl valmiita ituja!)
 • LISÄYS: Ota valmiit idut pois pimeästä ja aseta valoisaan paikkaan hetkeksi, jotta itusiin muodostuu lehtivihreää. Säilytä jääkaapissa.
 • Muista hygienia (kädet, purkki, vesi ja älä käytä samaa harsoa uudelleen), sillä useissa ohjeissa varoitellaan pöpöistä ja  homeesta - näitä mokia ei kyllä itselleni ole ikinä käynyt.
 • Syö leivällä/salaatissa/wokeissa/keitoissa jne.Mung- ja sinimalainen (ja Kafin astiakaappi??!)

Idätyksessä vitamiinipitoisuudet moninkertaistuu, ne ovat ystävällisiä ruoansulatukselle koska ovat osaltaan sulaneita ja sisältävät myös lehtivihreää, mineraaleja, blaablaa ja maistuvat hyvälle. Eikä niissä ole paljoa kaloreita. Hoksottimet nyt esiin: älä heittäydy nyt siis tyhmäksi ja päätä että syöt nopeaan hautaasi asti vain ituja koska mä tässä niitä kehun. Olet sitten ruuasta friikki tai et niin iduilla voit kuitenkin täydentää ruokaympyrääsi ja tehdä kropallesi hyvää - ilman että tarttee pelätä tai stressata. ♥

Joo, lupaan ettei näitä tylsiä kodinhoito-ohjeita tule enempää. :--D 
Mutta ottamiani kökkö-valokuvia ehkä..?

PS: Ihanaa äitienpäivää! Leivoin omalleni yllätykseksi sitruuna-kookoskakkua. Lukeeko tätä moni mamma (nyt saa tunnustaa)?

Lisäys 25/10/2012: Kokeile idättää myös näitä! Mungpapu, sinimalainen (alfafa), kaikki kaappiin lorvimaan jääneet kuivat pavut (vaikkapa aduki), vehnän, tattarin ym. viljakasvien jyvät (idätettyinä gluteenittomia), parsakaalin siemenet, kokonaiset punaiset linssit. Tsekkaa ekokaupoista kokonaisia jyviä, nettikaupoista harvinaisempia siemeniä ja aasialaisista marketeista kuivapapuja.

10 comments:

 1. Minä olen jo valmiiksi vegaani :) Juu ja olen monta kertaa meinannut kokeilla idätystä, mutta koskaan en ole saanut aikaiseksi...Pitää nyt yrittää kokeilla, kiitos hyvistä ohjeista! :)

  ReplyDelete
 2. Kiitos ohjeesta! Oon halunnot jo pitkään idättää itse ituja, mutta oon kuvitellut, että se on jotenkin todella hankalaa. Sun ohjeiden perusteella ei kyllä ole :) Joten pitää kokeilla!

  ReplyDelete
 3. Täällä on yksi mamma! Tuollasen puoltoista vuotiaan mimmin 22-vuotias äiskä, joka on ruokavammannut viimeiset 7 vuotta. Raskauden aikana sentään yritin pitää vähän tolkkua hommassa, muttei niitä raskauskiloja silti oikein kertynyt. Nyt on kyllä yritystä parantua tästä tytön kasvaessa, en halua siirtää ulkonäköhullutusta muksulle.

  Olipa kiva lukea tällanen vinkkiosio. En ookaan pitkään aikaan mitään idättänyt, tästä innostuneena vois pistää vaikka sinimailasta itämään. :)
  (Salaa toivon myös että saat tällä ihmisiä vegeytymään, vegeys on hyvä!)

  ReplyDelete
 4. Hih, joo, mun pitikin tässä ilmoittaa sulle tuosta haasteestani! En mitenkään oleta, että luet mun blogia, mutta mä luen sun, ja olisi tosiaan hauska saada sinulta moinen postaus jossakin vaiheessa... ;o)

  ReplyDelete
 5. Kaikki vaan itäilemään!

  Nella, itseasiassa sun blogi kuuluu mun vakioluettaviin. <3 Tykkään hirveästi memeistä, mutta oon pitänyt ne blogista poissa. Mut harkitaan, sillä tykkään ottaa kuitenkin kirjoitustoiveita huomioon! Plus, oon yhä otettu muistamisesta.

  ReplyDelete
 6. Ihanaa, kiitos! Olen ollut jo ikuisuuden kiinnostunut idätyksestä, mutta on aina tuntunut liian vaivalloiselta alkaa etsiä ohjeita ja jotenkin kuvittelin homman vaikeammaksi... Ehkä nyt saisin jotain oikeasti aikaan, hmm. Saisi ainakin melko helposti onnistumisen tunteen ja hyödyn kaupan päälle!

  ReplyDelete
 7. Hehe, jos meillä ei olisi niin natsitaloyhtiö niin muiluttaisin sinne varmasti kompostin ja yrttitarhan. Kiitos idätysohjeista, en ole jaksanut koskaan itse alkaa idätyttää mitään mutta ehkä nyt voisi ryhdistäytyä.

  ReplyDelete
 8. Hahaa, osui ja upposi! Kaipasin juuri tällaista ohjeistusta ilman mitään krumeluureja. Etsin muuten tuota harsoa vaikka kuinka kauan ja päädyin ostamaan tukkupakkauksen vauvaharsoa: moninkertainen määrä ja moninkertainen hinta.

  Ja hei! Itse googletin "idätys" ja laitoin hakuvaihtoehdoiksi blogit ja tämä postaus oli ensimmäisten joukossa! Ja koska tämä idätys-homma ohjeidesi mukaan vaikuttaa melekoisen helpolta, niin itse ainakin innostuin. (Tosin rajansa kaikella, taloyhtiön kukkapenkit jätän edelleen rauhaan)

  nimim. Anna

  ReplyDelete
 9. kiinnostuin.. mistä kuivahyllystä nuo tarkalleen ottaen löytyy? tai että mitä muita niitlä samoilta hyllyiltä löytyy? terveisin minä, joka vihaa kun joutuu kaupassa etsimään jotain asiaa pienen ikuisuuden, eikä siltikään löydä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kauppojen sijoittelu on usein epäjärkevä, mutta usein samasta paikkaa kuin soijarouheet, leseet ym löytyy kuivat palkokasvit ja siemenet. Lähellä on monesti mausteita, puurohiutaleita tai muroja. Valmiiksi keitetyt pavut ja muut säilykkeet on eri paikassa, ituja saa myös valmiina kaupasta, mutta niiden hinnat on järjenvastaisen korkeita. Idätettäväksi sopivia kokonaisia linssejä ja vaikka vehnänjyviä löytyy ekokaupoista.

   Delete

HUOM ole kiltti ja käytä jotain nimimerkkiä anonymous-sijasta, että eri vastaajat erottuisivat. Vastaan kommentteihin tähän samaan boksiin. :) Ethän kommentoi vain mainostaaksesi omaa saittiasi. Kiits. Nyt haluan kuulla jokaisen ajatuksesi, hyvät ja pahat. Avautuminen on sallittua, ellei jopa suotavaa ♥