Wednesday, June 15, 2011

"I've often seen a cat without a grin"

En ole ikinä lukenut kirjoja, ei ole ollut mun juttu. En yleensä lukenut lukiossakaan niitä kahta pakollista kirjaa per vuosi, vaan revin joltain tiivistelmän pistokoetta varten. Lenkkeily ja lukeminen, yök, niin monotonista ja pitkäveteistä. Sitten viime syystalvena luin jotain erinomaista, ja nyt olen rakastunut kirjoihin. Ehkä koska niitä lukiessa unohdan olevani yksinäinen.

Heti huomasin että elämänkerrat on suosikki kirjallisuuttani, sillä niihin uppoutuu ja samaistuu intensiivisemmin kuin fiktioon. Mielenterveyteen liittyvistä kirjoista olen saanut uusia ajatuksia, vertaistukea, itkua ja naurua. Ne eivät kiinnosta vain siksi että olen itse batshit crazy, vaan koska olen tosi utelias psykologiasta ja bilsasta. Vaikka lukiossa inhosinkin psykan tunteja.. joita silti kävin kai kuusi, ihan vapaaehtoisesti.

Koska muistini on reikäinen kuin polarjuusto niin teen tähän pienen kirjalistan itselleni, alkaen viime talvesta ja tosiaan - ne mitkä muistan. Ehkä tekin löydätte tästä jotain, suurin osan löytyy pääkaupunkiseudun kirjastoista ja osa suomeksi.


Elämänkerrat:

The Kiss, Kathryn Harrison
- Rakkaus ja vapaaehtoinen insesti aikuisen tytär ja isän välillä)

Madness, Marya Hornbacher.
- Pirun hyvä, aiheena bipolaari. Tätä lukee yhtä maanisesti kuin se on kirjoitettukin, antaa myös täydennystä kirjailijan nuoruuden syömishäiriölle. Paljon myös addiktiosta, itsensä vahingoittamisesta ja itsemurhasta.
Wasted, Marya Hornbacher
- Luen tätä uudelleen ja uudelleen, oma kappaleeni onkin hiirenkorvia ja alleviivauksia täynnä.

Girl, Interrupted, Susanna Kaysen
- Nopealukuinen kuvaus psyk.hoidosta ja potilaista 60-luvulla, tästä on Winona Ryderin, Angelina Jolien ja Brittany Murphyn tähdittämä elokuva. Leffan nähneenä minulla oli korkeat odotukset kirjalle, jolle leffa on kyllä uskollinen, mutta kirjassa tarina jää vähän ohueksi. Olisin kaivannut tältä enemmän jotain.

Today I'm Alice, Alice Jamieson
- Ehdottomasti suosikki kirjojani. Aliaksella kirjoittettu, raaka ja koskettava elämänkerta nuoresta naisesta, jolle vuosien seksuaalisen hyväksikäytön aiheuttamana syntyi +9 sivupersoonallisuutta. Tämän lukeneena ymmärtää paljon paremmin hyväksikätön kauheutta, sekä miten psykoottinen mieli toimii.

Kirja on erittäin graafinen myös aineiden käytöstä, itsensä satuttamisesta ja loputtomista itsemurhayrityksistä, joten EN suosittelisi tätä kellekään, ellei kirjan aihe olisi tärkeä tulla kuulluksi. Siitä huolimatta lukisin tätä erittäin varovaisesti, sillä kirjailija avaa raiskaamisen, psykoosin, viiltelyn ja kuoleman haavansa yhtä repivästi kuin avasi omat käsivartensakin. (Huom, enkä tod. kauhistele nyt provosoidakseni, mutta itkin lukiessani..)

Good girls do swallow, Rachel Oakes-Ash
- Ikuinen laihdutus ja huomionhaku, kirjavasti kaikki syömishäiriöt läpikäyden. Kirja on humoristinen, mutta tuo puoli ei oikein muhun iskenyt, ei huvittanut. Käsittelee kuitenkin häpeilemättä myös ahmimishäiriötä (vihdoin!), sekä tuo vähän feminististä näkökantaa laihduttamisen motiiveille. Uskoisin että moni muu pitää tästä.

Fiktio:
Wintergirls ja Second Star To The Right, kumpikin näitä hömppä sh-nuortenkirjoja. Paljon sälää, vähän asiaa, jeejee-en-osaa-syyä. Blah. Eka ihan kivasti kirjoitettu, mutta kumpikin menee samaan kastiin niitten suomenkielisten ana-teiniromaanien kanssa. Boring ja ei jää mieleen. Olisin jälkimmäisessä mieluummin lukenut kirjailijan omakohtaisista kokemuksista enemmän kuin epilogin, ja erehdyinkin lainaamaan kirjan elämänkertana. En koske tämän tyyppisiin kirjoihin enää ikinä.

Stalinin Lehmät, Sofi Oksanen
Olin lukenut tätä joskus kun kirja oli uusi, oikaisten muun tekstin bulimiasta kertoviin lukuihin. Lukiessani tätä uudelleen alusta loppuun huomasin kuitenkin Viron lähihistorian todella mielenkiintoiseksi, vaikka en ole yhtään hissafriikki. Itseasiassa parhaiksi paloiksi tuli kaikki muu kuin sh-kuvaukset! Tykkäsin erittäin paljon, ja jos joku on vältellyt Oksasta tämän suosion takia niin kehoitan ennakkoluulottamasti lukemaan. Suosio on ihan ansaittua.

Kesken:
Sybil, raamatunpaksuinen klassikko jako-persoonallisuuksista, ja toivon saavani tämän jostain takasin käsiini - mutta englanniksi. Eilen aloitin lukemaan The Center of Winter:iä, Hornbacherin ensimmäistä fiktiivistä romaania. Näiden jälkeen Alice's Adventures in Wonderland, Just my type (tarinoita typografiasta!) ja Jänis ulvoo (toinen raamatunpaksuinen jakopersoonallisuuksista), jonka lukemisen olen sivuuttanut koska en ole tätäkään saanut englanniksi. Ai niin, vielä pitää sanoa Zen and the Art of Motorcycle Maintenance ja jotain Jane Austenilta! En tiedä vain mistä aloittaa, mutta ehkä Pride and Prejudice, sillä tahdon lukea sen zombie-version, haha! Hyllyssä lymyää myös lisää..

Suositelkaa kommenttiboksiin lisälukemista! Saa olla mitä vain, mutta erityisesti makuni varmaan kävi ilmi yllä olevista: mielenterveys ja tositapahtumiin perustuvat. Onko teillä ehdotonta suosikkia, ja minkä tyyppisiä yleensä luette? Joku lukenut samoja kanssani?

ps. Kilpailuvoittajat, kuvat on hyvällä mallilla, ja pistän kaikki yhtäaikaa postiin - viimeistään ensi viikolla. Sori viive! :>

20 comments:

 1. Joskus rakastin lukea kirjoja, luin aina yömyöhään, lukiessa sai kadota todellisuudesta edes hetkeksi. Viimeiseen pariin vuoteen en ole kirjoja lukenut, mikä harmittaa.

  Ehkä löydän joskus vielä uudestaan rakkauteni kirjoja kohtaan..

  ReplyDelete
 2. luen ihan valtavia määriä. voisin suositella sellaista kun henna-riikka kuisman käärmeenpesä, aivan _psykoottinen_ kirja. todella ahdistava.

  ReplyDelete
 3. En mie mitään kommentteja ole poistanut :o

  Niin ja kiitos kommentistasi, ja kyl mie käy juttelemassa säännöllisesti.

  ReplyDelete
 4. Ozzy ja Sharon Osbournen elämänkerrat ovat upeita. Kuten myös Sonderkommando - Tarinani Auschwitzista on loistavuutta ! Shlomo Venezian kertomus keskitysleiristä ja Natsi-Saksan ajoista ja niistä selviytymisestä.

  ReplyDelete
 5. Kiitos ajatuksia herättävästä kommentistasi. Osaat kirjoittaa todella ajatuksia herättävästi, kiitos siitä.

  Haleja sinullekkin!

  ReplyDelete
 6. Vitsit, miten hieno entry. Oli mielenkiintoista saada lukea millaisia kirjoja tykkäät lukea. Pari noista olin jo itsekin lukenut (=löytyvät hyllystä), pari aion ihan vain tämän kirjoituksesi perusteella lukea. Jotenkin allekirjoittaneelle uppoaa parhaiten fiktiivinen kirjallisuus, ja sieltä nimen omaan C. Palahniukin kirjat. Choke, Lullaby, Diary - suosittelen lämpimästi. Ray Lorigan Tokio ei välitä meistä enää on myös yksi aika mielenkiintoinen opus! Pitäis kyllä ehkä lukea enemmän elämänkertoja... :F

  ReplyDelete
 7. Tykkäsin kovasti Helena Kallion kirjasta Ennen kuin sielu puutuu, siinä oli juuri tuota elämän rakoilua, sielun sohjoisuutta, kaunista kuvailua täynnä koko kirja. Juha Itkosen kaikki kirjat ovat hienoja, samoin Riikka Pulkkisen Raja oli oikein hyvä. Ikuisuuslukemisena minulla on John Rechyn Kaupunkien yössä, joka kertoo poikahuorista, pokista, nälkäisestä etsimisestä, yksinäisyydestä ja luottamisen pelosta. Aika vinoa porukkaa monin tavoin. García Márquezin Nobel-opus Sadan vuoden yksinäisyys oli myös ihan täynnä hurmaavan vinksahtaneita hahmoja, joihin kiintyi oudosti matkan varrella. Mulle on hyvin outo ajatus ettei lukeminen ole jollekulle se juttu, koska saan itse kirjoista niin paljon, ja niihin pääsee itseltä pois niin täysin :)

  ReplyDelete
 8. POika raidallisessa pyjämassa, miljoonia sirpaleita (james frey), maria peuran on rakkautes ääretön tulee nyt mieleen. Elämä kateissa:n olen lukenut ja tuon Jänis ulvoo, sitten sellaista suosittelen Slavenka Draculicilta kuin Aivan kuin minua ei olisi sekä en muista kirjoittaa, mutta kirjasarja prinsessta, itse oon viimeisen kirjan lukenut (niitä on kolme) jonka nimen tarkistan ihan kohta. :)

  ReplyDelete
 9. Karin Fossumin 'Hullujenhuone' oli ainakin minulle mielenkiintoinen lukuelämys, vähän samantyylinen kuin Coelhon 'Veronika tahtoo kuolla'

  Itse oon just aloittamassa Fossumin 'Natt til den fjärde november' (en oo ko. kirjailijalta aiemmin lukenut kuin ton hullujen huoneen, mutta ehkä kohta olen astetta viisaampi..)

  ReplyDelete
 10. Jee! Pelkäsin ettei kukaan suosittelisi mitään. Kiitos kaikille kommenteista, ensi kerralla meen kirjastoon hyvin hyvin pitkän muistilistan kanssa! Lisääkin saa toki vielä mainita.
  readerrr, kiitti! Saatan hyvinkin lukea - tai ainakin tsekata ton Käärmeenpesän.

  saijamoi, mä aloitin Palahniukin Fight Clubin (iloistava leffa), mutta jotenkin se ei iskenyt. Luin alkupuolen korkeilla odotuksilla, mutta teksti ei vienyt mukaansa. Mutta hänen kirjansa kyllä kiinnostavat, ja jos tykkäsit noista muista niin varmaan tutustun!

  verrot, kiitos tosi paljon! Olenkin miettinyt onko Raja kaiken hehkutuksensa arvoinen. Sanoit tosi hyvin ton lopun, minunkin on nyt hankala ymmärtää miten olen voinut tulla toimeen ilman kirjoja. Veikkaan etten vain ikinä lukenut mitään tarpeeksi hyvää ja jaksanut istua paikoillani. :)

  lasityttö, laitan noikin ylös. :) Onko toi prinsessa-sarja ns. nykyaikainen vai esim maagista realismia/satuja lainaavaa? Mitä muuten pidit siitä Jänis ulvoo-kirjasta?

  ninasusanna, <3 Aloitin myös Veronika päättä kuolla:n, mutta sekin jäi kesken. >_> Olisi ehkä pitänyt antaa kirjalle pidempi mahdollisuus, ehkä yritän uudestaan, mutta kirjoitan Hullujenhuoneenkin ylös. Harmittaa että oma ruotsinkielen taitoni on niin ontuva, että pystyn lukemaan vain Muumeja.

  ReplyDelete
 11. Moi,
  en ole ikinä enne kommentoinut, mutta nyt oli pakko kun olen itse ihan kirjafani :) Jos tositapahtumiin perustuvat kiinnostaa niin minun mielestä kannattaa ehdottomasti lukea Christiane F. - Huumeasema Zoo ja sitten Kim Hyun Heen Sieluni kyyneleet on myös hyvä. Eivät varsinaisesti mielenterveyteen liity, mutta tosi vaikuttavia kirjoja molemmat. Niin ja jos olet eläinystävä niin James Herriotin Kaikenkarvaiset ystäväni on aivan ihana :) Olen itse lukenut Pride and prejudice:sta sen zombiversion, mutta mielestäni ei oikein toiminut? Alkuperäinen on vaan niin klassikko. Ja jos muuten yhtään sen tyyliset kiinnostaa niin kannattaa ehdottomasti lukea myös Emily Brontën Humiseva harju.
  Ainiin, tiedän kyllä yhden elämäkerran joka liittyy myös syömishäiriöön, nimittäin Little girl blue: the life of Karen Carpenter. En ole itse vielä lukenut, mutta todellakin aion kunhan vain saisin jostain käsiini...
  En tiedä onko näistä sinulle mitään iloa, mutta halusin kuitenkin kertoa :)

  ReplyDelete
 12. Kafi, mun täytyy myöntää, että Palahniukin Fight Club ei kirjana ole läheskään niin hyvä kuin mitä elokuvana... I know, right! Mutta siksipä suosittelinkin liudan muita, koska pahus, että se mies osaa kyllä kirjoittaa!

  ReplyDelete
 13. Oma suosikkini on Torey Haydenin kirjat. Niihin kannattaa tutustua, aloita vaikka Tiikerin lapsesta, Häkkipojasta tai Aavetytöstä. Torey Hayden kertoo tosielämän kertomuksia häiriintyneiden lapsien psykologina ja opettajana olemisesta, erityisluokista ja niiden mielenkiintoisista häiriintyneistä lapsista.

  Mark Johnsonin Väärillä raiteilla kertoo hänen heroiiniriippuvuudesta, elämästä Lontoon kaduilla ja kuiville pääsystä. Toinen hyvä heroiiniaddiktin omaelämänkerta on Willam S. Burroughsin Nisti. Myös Huumeasema Zoo on lukemisen arvoinen

  Ehdoton suosikkini teini-iästä asti ja monta kertaa läpi kahlattu Jeffrey Eugenidesin Virgin Suicides.

  ReplyDelete
 14. haha. olin paha ja olin jo ehdottamassa Sofi Oksasen Stalinin Lehmiä, mutta selasinkin kiltisti ton uudelleen (: on kyl todella hyvä kirja. Ja no ite ehdottaisin Poika Raidallisessa Pyjamassa - kirjaa, joka tosin saattaa hieman poiketa lukutottumuksistasi, mutta on todellakin lukemisen arvoinen. Mielestäni se kuvaa upeasta miten ihminen saattaakaan olla naiivi ja tietämätön. :)

  ReplyDelete
 15. Sofi Oksasella on mielenkiintonen tuotanto, baby jane ja puhdistus (siinä on vielä pikkase enemmä Viron historiaa, mielenkiintoista) ja sitten itse olen lukenut Hellsten, Tommy pohdiskeluja sekä olen varmaan jokaisen lauseen painanu mieleeni marya hornbacher kirjasta: Elämä kateissa – kertomus anoreksiasta ja bulimiasta - jos et ole tätä lukenut niin suosittelen. Elämänkertaa ja syömishäiriötä ja mielialavaihteluja.

  ReplyDelete
 16. ^ heh, komppaan ylläolevaa kommentiani, kyllä olen pikkase hölmö. Tottakai olet lukenut Marya kirjan. :D Ja se Bipolar-kirja oli hyvä kans? Jos sen vaik ite saisin jostain käsiini, minusta hänen Wasted oli ihan loistava, jotenkin sieltä kävi ilmi et minkälaista se on ettei se ole vaan sellainen ilmiö jonka voi vaan itselleen hankkia ihan ku joku muukin on vaan pahimillaan sairaus tappaa etenki jos se on erilaisten mielentilojen sekoittuma.

  ReplyDelete
 17. Tashee, joo Virgin Suicides! Toikin on aloitettu, mut taidan jatkaa vasta kun saan eng. kappaleen käsiini.

  emppu, oi joku tais kanssa olla suositellu tota Poikaa raitapyjamassa. :> Kiinnostaa aina vain enemmän kun moni kehuu.

  2407, heh, tollasia pikku mokia käy kelle tahansa. ;> Mä en voi kuin suositella Maryan kirjoja, sillä nainen on oikeasti älyttömän humoristinen ja oivaltava kipeiden elämänkuvausten kanssa. Kai yritän itsekin vähän baitata hänen kirjoitussävyään.

  Ja JOO! Madness oli kanssa erinomainen, sävyltään aika sama vaikka ~10 vuotta myöhemmin kirjoitettu. Avaa kyllä Wastedinkin tapahtumia hirveästi, sillä W on ilmiselväti ihan manian vallassa elettyä sh-elämää, mutta vasta Madnessissa noi taustat, tunteet ja jatko selviää. W ei mainitse bipoa mielestäni kuin vähän epilogissa, sillä ekan kirjan aikoihin tautia ei osattu vielä niin hyvin tunnistaa ja hoitaa.

  Suosittelen kumpiakin kirjoja englanniksi, sillä MH:n kirjoitustyyli on jotain niin hienoa, että se ei ansaitse tulla luetuksi käännöksenä. Madnessin voi myös lainaa pääkaup.seudun kirjastoista. :>

  ReplyDelete
 18. Heiss!.
  Olen uusi lukija, mutta olen lukenut koko blogin nyt läpi parissa päivässä. Oon itse ihan samanlaisessa tilanteessa kun sä. Mullakin on ollu syömishäiriö jo monia vuosia. Alussa anoreksiaa ja nyt parikymmentä kiloa lihavampana elän elämää bulimian kanssa. Sun kirjoitukset on kuin mun ajatuksia ja sä kerrot älämästäsi ihanan rohkeesti. Voimia elämään! Blogisi on ihana!

  ReplyDelete
 19. Tämä ei varsinaisesti ole mielenterveyskirja, mutta jos haluaa lukea hyvin kirjoitettua kirjaa joka liikuttaa ja suututtaa Anja Snellmanin Safari Club on paras kotimainen kirja (Mika Waltarin tuotanto lukuunottamatta) mikä olen elämässäni lukenut.
  Itse luen lähinnä faktakirjoja kun tulee mielenterveysongelmiin ja syömishäiriöihin, niin en muuten oikein voi olla hirveästi avuksi.

  Jos haluat vähän kevennystä niin suosittelen Douglas Adamsin Hitch Hiker's Guide to the Galaxy. Luulin ensin että ihmiset hypettää turhaan, mutta se on oikeasti ihan törkeän hauska ja fiksu. Siinä on jopa masentunut robotti mukana. ;) Eikä ole edes hirveän pitkä jos lukee vaan se eka osa. Varoitan vaan että koukkuun jää, jos sellainen huumori ollenkaan iskee. Mutta pitää ehdottomasti lukea sitä englanniksi!

  Hienoja lukuhetkiä sinulle!

  ReplyDelete
 20. suosittelen todella lämpimästi fiktiivistä, mutta ihan mieletöntä kirjaa she's come undone, kirjoittaja wally lamb.

  ReplyDelete

HUOM ole kiltti ja käytä jotain nimimerkkiä anonymous-sijasta, että eri vastaajat erottuisivat. Vastaan kommentteihin tähän samaan boksiin. :) Ethän kommentoi vain mainostaaksesi omaa saittiasi. Kiits. Nyt haluan kuulla jokaisen ajatuksesi, hyvät ja pahat. Avautuminen on sallittua, ellei jopa suotavaa ♥