Monday, February 27, 2012

Kasvissyöjän hiilariöverit


Helvetin Ravioli, kuka teillä keksii safkat?? Laitoskeittiöt on laitoskeittiöitä, enkä odota mitään Tuomas Vimman Gourmet-tason safkoja, mutta joku raja! Kun sekasyöjillä on nakkikeittoa niin vegeille on samaa lientä ja porkkanasuikaletta - ilman sitä proteiinia. Miten mukavaa kauhoa naamaansa desikaupalla öljylauttojen seassa lilluvia ylikypsiä pakasterehuja! Ei lämmitä ajatus että kaloreita on ehkä vähemmän kuin nakeissa, vaan raivostuttaa niellä "ateriaa" jossa ei ole minkäänlaista, makua, täyttävyttä tai ravintoarvoa!

Päiväosaston ruokalistat ei mene 1:1 HUS:n yleisten ruokalistojen kanssa, ja ymmärrän kyllä miksi syömishäiriosastolla kiskotaan Riisifruttia tai Puffet-jäätelöitä, kun muiden jälkiruuaksi on merkattu "hedelmä". Jatkuva hiilarimättö ei silti voi olla terveellistä tai nautinnollista, ei jos se on tasapainotettu kuin eräänä päivänä:

Aamiainen: Puuroa ja vpl leipää
Lounas: Kasvislasagnea ja vpl leipää
Välipala: Riisifrutti
Päivällinen: Ohrapuuroa ja 2 vpl erikoisleipää, plus jälkkäri
(+ iltapala kotona)

Paria potilastyttöä harmitti kun kala oli kuivaa lohilasagnessa, mutta sentään oli edes lohta! Proteiinia, eikä pelkkää porkkanaa ja kovaa makaronisilppua. En varmana toivo läskijuustoja ruokiini (kyllä, olen läskeistä huolimatta yhä hyvin rasvakammoinen), mutta juustossakin olisi ollut muuta kuin hiilihydraatteja. Riisifrutti-purkin punaisena loistava GDA-merkintä olivat isku sydämmeen. Viitteellinen päivän saanti hahhah alias mentaalinen itsemurha..

Pahinta kaikista oli ohrapuuro marjakeittoineen. Normisti leipä-annos on valinnanvaraisesti 1 pala tummaa tai vaaleaa, mutta erikoisleipänä kokonainen sämpylä tai ruisleipä (2 slicea). Kuka syö pelkkää hiilaria päivän joka aterialla, saati kiskoo kaksin käsin leipää puuroa-aterialla!? Ohrapuuro oli pieniä nyppylöitä kuorellisessa valkeassa limassa, kuin mätiä hiirenmunia lehmänspermassa. Häpeän ja vältän kaikkea show:ta osastolla, erityisesti ruokailussa, mutta päivällinen vei niin tolaltaan että manguin lapsellisesti hoitajalle "Miksi minulla on enemmän kuin tolla?!" ja itkin ripsivärit poskilleni.

Hei pliis, pitäs tässä vaiheessa yks puuro saada alas ilman itkupotkuja ja bentsoja.

14 comments:

 1. meitsi kuluttanut paljon kyseiseisten osatojen sohvia ja täytyy myöntää et joinain päivinä ateriat meneee kieltämät aika ravintoköyhästi. Puuro+mehukeitto+leivät+jogurtti otti muakin aivoon... mut ei voi mitään, tiiät varmaan et ei oo NORMAALIA ahdistuu ruokien ravintosisällöistä. Samaa kamaa vetää kaikki muutkin HUSsin potilaat vetää ja no... no eivät ahditustu asiasta

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nykymaailmassa minusta on jo normaalia kiinnittää ravintosisältöön huomiota, varsinkin jos noudattaa erikoisruokavaliota ja pitää huolehtia riittävästä vitamiini- ja prodemäärästä. ;> Olen tutkinut että pieniä eroja on HUS:n muitten potilaitten ruokiin, lähinnä että ateriat menee eri päin eri päivinä, ja SH-puolella ei ole hedelmiä jälkkäreiksi.

   Anteeksi nipotus, ymmärrän kyllä mitä sanot - ihan asiaa.

   Delete
 2. Ymmärrän ärsytyksesi. Itsekin kasvissyöjänä olen tosi tarkka proteiinistani, ja haluan sitä jokaiselle aterialle -edes vähän.

  Kuitenkin, aika iso haloo näinkin pienestä jutusta. Tää sai taas tajuaan, miten pientä elämää syömsihäiriö on.

  Silti, kirjotat vaan niin terävästi ja näppärästi! Kiitos siitä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pientä elämää, mutta omassa todellisuudessa niin suurta!! Isoin ahdistukseni näkyvien rasvojen lisäksi on jonkun mauttoman ja ravintoköydän kittaaminen, jonka kaloreista ei lähde nälkä tai tule hyvä mieli.

   Kiitos itsellesi että käyt lukemassa, oon aina niin iloinen kun kommentoit! :>

   Delete
 3. tulee laitosmuistot mieleen... laitosruoka on ällöttävää.. :D

  ReplyDelete
 4. Kiitos ihan asiallisesta kommentista! (: tiiän ettei niitä saa julkistaa 'kokonaisina', siks otinki siit jotai pois ja muokkasin vähä ettei se oo kokonaisuutena esillä (:

  ReplyDelete
 5. Kasvisruoat eivät kyllä ole raviolin bravuuria.. joskus joutu ettimäänkin kasvispaloja hiilarimössöjen seasta. Tyypillinen tulkintahan on että porkkana on sama kuin liha?

  ReplyDelete
 6. Voi huoh mä pystyn niin samaistumaan. Mitä helvettiä olikaan syödä vegenä osastolla. Etenkin kun itse olen päätynyt syömään kalaa kuitenkin, mutta sitähän mulle ei tullut kuin ehkä kerran. Ja lukuisia allergioitanikaan ei paljoa otettu huomioon ja kerrankin sain kunnon hc-allergiakohtauksen, että kiitos vaan sairaalan keittiölle.. Koita siinä sitten syödä ruokaa, kun luottamus siihen, että se ylipäätänsä on sellaista mitä voin syödä, on suhteellisen heikkoa. Ehkä paskimmista aterioista jäi mieleen yli kulhollinen mannapuuroa ja viitisen desiä kiisseliä, koska vaikea saada kasvissyöjälle tarpeeksi kaloreita.. Hyi saatana. Tai mites se 15 siivua etikkapunajuurta salaattina... Ja lopuksi tuli vielä uhkaus, että jos MIKÄÄN aterian osa jää syömättä, niin se on sitten Nutridrinkiä naamaan.
  Paljon voimia sinne, mä tiedän, että tota on vaikea kestää. Mutta kyllä se helpottuu ajan kanssa. Vaikka helppoa se ei todellakaan ole.

  ReplyDelete
 7. Itsekin Raviolin kasviruokaa syöneenä en voi kuin yhtyä tekstiisi. Syömishäiriöinen tai ei, kritiikkisi on todellakin perusteltua. Oletko puhunut asiasta ravitsemusterapeutin kanssa? Olen itse antanut sapuskoista palautetta, ja henkilökunta on yhtynyt kritiikkiini. Uskon myös ihan oikeasti, että he yrittävät viedä asioita eteenpäin ja potilaiden takia muuttaa ruokaa parempaan suuntaan. Esim. laktoosittomat jogurtit eivät enää tule olemaan "kevyt, vain 0,1% rasvaa!"tyyppisiä, vaan ihan normaaleja jogurtteja. Mielestäni on hölmöä syödä rasvattomia, mutta makeutettuja jogurtteja, kun rasvaisempi on luonnostaan maukkaampi eikä kaipaa keinotekoisia aineita. Tässä siis esimerkki miten palaute johti oikeasti toimenpiteisiin, vaikka kyse olikin vain jogurtin vaihdosta!

  Voisin keskustella ruoan laadusta ikuisuuksia, joten en nyt lähde tämän pidempään keskusteluun. Toivottavasti jaksat kiukutella Raviolin ruoista säännöllisesti, niin ehkä niihin joku päivä saadaan muutos!

  ReplyDelete
 8. Sattuikohan mulle jokin ihan ihmeellinen jakso, kun olin päiväossalla kolme vuotta sitten. Musta ruoka oli siellä silloin nimittäin oikeesti hyvää ja kasvisversioissakin jopa sitä prodea (esim. soijanakkeja, makaronilaatikossa reippaasti soijarouhetta, retkipäivän salaatissa kananmunaa...).

  Noin muuten olen kanssasi täysin samaa mieltä laitosruoasta (varsinkin kasvis sellaisesta). Mulla menee hermot, kun yliopiston ruokalassa ei ymmärretä, ettei jokin öljyssä lilluva läjä kasviksia riisin/perunan kanssa ole kunnon ruoka, vaan pitää olla papuja tai soijaa tms. lisänä. Vaikken hiilarikammoa kannatakaan, niin kyllä musta laitosruoassa saatais panostaa laadukkaaseen rasvaan ja varsinkin prodeen! Mutta kun se maksaa...Niin ja viralliset ravintosuosituksethan sanoo, että jo 10 E% prodea on tarpeeks. Joo, ehkä sillä elää, mutta nälkä ei ainakaan lähde.

  ReplyDelete
 9. I agree.. Muistan kun kokovuorokautisella meille vegeille tuli makkarakeiton kasvisversiona kasvislientä, jossa lillui muutama jalopenopaprika. Ja sitten, jos se liha keksitään korvata jollain niin yleensä sitten juustolla. Armoton, venyvä juustokerros KAIKEN kasvisruoan päällä.. Kivaa!
  Minkälainen tilanne siellä päiväossalla on tällä hetkellä? Onko täyttä? Pystytkö kertomaan ketkä hoitajat siellä on, vai vaihtelevatko ne koko ajan? Mun pitäisi harkita vähintäänkin päivistä, mutta riippuu niin paljon hoitajista ja vähän kaikesta... Ja onko siellä malliannostelu ja aamupäiväshotit? Kiitos jos jaksat vastailla :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, en voi sietää sitä et pitää kitata jotain laihaa litkuu josta kuitenkin tulee energiaa, muttei saa ravintoa tai lähde nälkä.

   Tällä hetkellä on kaikki 8 paikkaa täynnä, en usko että jono on kuitenkaan pitkän. Nopeasti pääsee. 1 vakiohoitaja on, ja tiedät hänet jos olet ollut vuoden sisällä päiviksellä. Toinen hoitajanpaikka on nykyään kiertävä. Harkitse silti ihmeessä, vaihtelusta huolimatta kaikki on ammattitaitoisia, ja sun pitää ajatella itseäs. :> Malliannostelu ja aamupalashotit on. Myös margariini annostellaan itse, salaattikastikepussukat vaihtuu myös annosteltavaksi.

   Delete
 10. Juu kokemusta on paskasta laitosruuasta täälläkin, ja kasvissyöjä olen. Osastolla kasvisruoka oli sitä samaa liharuokaa ilman sitä lihaa, eikä mitään proteiinia tilalla. Koulun ruokalassa sentään yritetään, vaikka välissä kasvisruuat on mitä erikoisempia luomuksia.. Soijaa harvoin on, mutta papuja on aika usein.

  ReplyDelete
 11. HUSin sh-yksikössä on väännetty kättä tosta kasvisruuan ravinto- & proteiinipitoisuudesta ainakin jo yli kymmenenvuotta (itse olin ekan kerran vuonna 2000 ja silloin ongelma jo tiedostettiin ja rav.terapeutti sanoi että tilanteeseen tulee muutosta -jaa, koska?)

  sen kymmenenvuoden aikana, jolloin ravasin osastolla vähän väliä sain muutaman satunnaisen kerran kunnon soija/tofuruokaa, useimmin se on tosiaan se lihansyöjien versio miinus se liha. Borshkeitto oli pahin; vesiliemessä vähän kaalia, punajuurta ja porkkanaa. Kaloreita lautasellisessa ehkä viiskymmentä ja nälkä tuli takaisin ennenkuin ehti pöydästä nousta. Parantumisvaiheessa olevalle aika nurinkurinen tilanne.. sit keittiö unohti usein lähettää mulle ruuan/jälkiruuan, jossa allergiani ois huomioitu ja söin pari kertaa viikossa pakkasesta lämmitettyjä kasvispihvejä ja jälkkäriksi mehujään.. todella monipuolista! =/

  ReplyDelete

HUOM ole kiltti ja käytä jotain nimimerkkiä anonymous-sijasta, että eri vastaajat erottuisivat. Vastaan kommentteihin tähän samaan boksiin. :) Ethän kommentoi vain mainostaaksesi omaa saittiasi. Kiits. Nyt haluan kuulla jokaisen ajatuksesi, hyvät ja pahat. Avautuminen on sallittua, ellei jopa suotavaa ♥