Saturday, March 10, 2012

"Don't call me Bones, and I do more than identify."


Kiitos kaikille vastauksista edellisen viestiini. Ajattelin vähän jatkaa aiheesta, sillä menkkojen jääminen on aika vaarallinen oire, mutta hankala hahmoittaa jos aivot on pähkinäkokoiset kuin mulla tai stegosauruksella. Huom. ihmiset toimii yksilöllisesti ja en ole ammattilainen neuvomaan aiheesta - älä ota tätä kukkahattutätipuheena tai ainoana absoluuttisena totuutena. Lähteenä on omat kokemuset, rav.terapeuttilla ja sisätautilääkärillä käynnit, bilsantunnit ja itse lukemani mm. Duodecim.

Amenorrea eli kuukautisten poisjäännin syy on yleensä kilpaurheilu, nopea laihdutus tai pelkkä syömisvammailu. Biologiamme on rakentunut että elimistö hätätilassa suojaa itseään lasten saamiselta jos kropalla ei ole siihen varaa. Oire on hyvin yksilöllinen, eikä BMI tarvitse välttämättä olla alipainon puolella. Jos menkat kuitenkin tulevat alipainoisena niin ei välttämättä ole turvassa terveyshaitoilta! E-pillerit ovat tästä katalat, että ne saattavat aiheuttaa pienen vuodon eli "valemenkat" kondiksesta riippumatta. Myös stressin tai psykologisen muutoksen takia menkat voi jäädä väliin, mutta silloin puhutaan yleensä 1-2 vain kerrasta. Mikäli kuukautiset eivät ole alkaneet 16-ikävuoteen mennessä niin lääkärinkäyntiin on ehdottomasti aihetta.

Pitkäaikainen amenorrea vaikuttaa estrogeenin tuotantoon, ja hoitamattomana vahingoittaa luiden kuntoa jo ennen menopaussia. Kuulostaa oudolle että naishormoni liittyisi millään lailla luuston kuntoon, sillä kaiken maailman danonemainoksissa ei hehkuteta muuta kuin kalsiumrikasteita ja lisättyä D-vitamiinia. Kalsiumin riittävä saanti kyllä parantaa estrogeenin luustovaikutuksia, ja D-vitamiini kalsiumin imeytymistä, mutta kehon ollessa aliravittu pelkän ravintolisän kiskominen ei riitä!!


Haurastumista kutsutaan osteopeniaksi, joka on luukadon eli osteoporoosin esiaste. Näiden vaaroja on kasvanut murtumariski, kuten nikama- tai lonkkamurtumat, kuten nikamamurtumat, kyttyräselkäisyys ja pituuden kasaan painuminen. Ei ole hirveän harvinaista, että lyhyestikin anoreksiaa sairastaneiden pituus pienenee sentin tai pari. Ajoissa havaitseminen ja syömishäiriöstä toipuminen parantaa oleellisesti mahdollisuuksiasi, sillä terve luukudos uusiutuu koko elämän ajan. Syömishäiriöt voivat vaikeuttaa raskaaksi tulemista, mutta käsittääkseeni vastoin yleistä luuloa amenorrea ei vahingoita hedelmällisyyttä yhtä pahasti kuin luustoa. Netistä löytää eri ruoka-aineiden rav. pitoisuuksia, valinta on sinun kiskotko päivittäisen 800mg kalsiumia ~3,5 lasillisena maitoa, 10 dl raejuustoa vai 1,9kg valkokaalia, hehheh. Ykskaks jopa musta se maidon juominen ei ole enää niiiiin ällö idea?

Muistan ite riemunneeni menkkojen poisjääntiä, sillä verenvuoto iljetti ja tunsin itseni onnistuneeksi laihduttajaksi, enemmän anorektikoksi, hyväksi syömishäiriöiseksi. Mitä kauempana seksuaalisuudesta ja naiseudesta niin vielä parempi! Raskaana lihoo, joten kuka vittu ees tahtoo lapsia ellei oo hollywoodtähti ja varaa personal traineriin? Mm yeah. Kiitos geenien, itselleni ei käynyt vakavasti vaikka olin monta vuotta ilman kuukautisia. Harva on yhtä onnekas, joten jos tunnistat tekstistä yhtään itseäsi niin harkitsethan lähetteen pyyntöä luustontiheysmittaukseen ja pidäthän parempaa huolta itsestäsi. Edes vähän.

2 comments:

 1. En sinänsä ihaile itse syömishäiriötä, siksi on vaikea ymmärtää miksi itsekin Itsekin lasken aina välipäiviä ja välin ollessa alle 6viikkoa olen "epäonnistunut", 2kk on semi ok ja 3kk jo ihan jees. Yhdistän sen liian vahvasti liian moneen asiaan, vaikka tosiasiassa se ei kerro mitään, enkä juhli onnistuneesti aiheutettua elimistön sekasortoa. Mutta voin hetken uskotella itselleni, että jokin/jotkin pienet asiat ovat sentään menneet oikein. Sama tilanne aina, kun päässä huippaa, vaikka en sitä suorannaisesti tahdo myöntääkään.

  Kaikki merkit onnistuneesta itsetuhosta, joiden tosiasialliset haitat ovat kaukaisia, ovat pieni erävoitto, mutta epämieluisat asiat, kuten hiusten oheneminen, luiden haurastuminen yms sitä vain sulkee pois mielestään. Kuin ne unohtamalla katoaisivat tai menettäisivät merkityksensä.

  Ajatuksia vain, ihmismieli on välillä käsittämättömän järjetön. Eikä toiminta muutu vaikka sen käsittääkin, sehän vasta hulluutta onkin. Kömpelösti yritän ilmaista, että ymmärrän.

  ReplyDelete
 2. Aina ajankohtainen aine.
  Mä kävin tammikuussa luuntiheysmittauksessa ja sieltähän se osteopenia löytyi... Kiitos jonkun 6 vuoden menkattomuuden.
  Eikä tule muuten vieläkään menkkoja vaikka on normaalipainossa.

  Onneks mikään ei ole myöhäistä, luuntiheys kasvaa siihen 25v asti.

  Ajattelin vain heittää kommentin omasta kokemuksesta ^^

  ReplyDelete

HUOM ole kiltti ja käytä jotain nimimerkkiä anonymous-sijasta, että eri vastaajat erottuisivat. Vastaan kommentteihin tähän samaan boksiin. :) Ethän kommentoi vain mainostaaksesi omaa saittiasi. Kiits. Nyt haluan kuulla jokaisen ajatuksesi, hyvät ja pahat. Avautuminen on sallittua, ellei jopa suotavaa ♥