Tuesday, May 29, 2012

Time out for stomach cramps

Olin kirjoittamassa joitain viimeaikaisia kuulumisia, käydystä ryhmästä ja jalkautuvasta hoidosta (hoitajan kanssa ruokailusta), unettomuudesta, mutta ohhoh kas näin se aihe pomppaa siihen, mistä atm irtoaa parhaiten tekstiä. Luin yhtä vertaistukifoorumia, jossa on roikkunut keskustelu ummetuksesta ja vatsavaivoista - asia, joka todennäköisesti vaivaa kaikkia joskus, muttei henkilökohtaisuuden takia varmaan tule mainittua. Vai tuleeko? No ei mulle, ei lääkärillä, ei todellakaan.

"Voi vittu, olen syönyt liikaa" on tuttu ajatus (riippumatta siitä söinkö oikeasti vai en), jolloin maailma lässähtää käsiin. On naiivia että laksatiiveja kittaisivat ainoastaan bulimiaoireilusta kärsivät, sillä käsitavaralääkkeitä ne on kaikille. Jokin vuosi sitten taisin mainita käynnistäni helsinkiläisessä apteekissa ja farmaseutin kanssa tuli puheeksi miksei yhtä laksamerkkiä näy enää hyllyssä? Koska (esi)teinitytöt käyvät ostamassa laumoittain hyllyt tyhjiksi. Karmivaa, kauhistelin ääneen jo silloin, mutta häpeää pidätellin ostin samoja nappeja väärinkäyttöä varten. Teen itsekin ties mitä idiotismejä, mutta jos silloin pro-anasaitit pullistelivat laihdutusaikeisia nuoria naisia niin voin arvailla mitä paskaa höyhenpalstoilla ym saiteilla juorutaan.

En nyt ala enempää inistä siitä miten laksatiivit laiskistuttavat äkkiä suoliston toiminnan, ja päälle napsahtaa elinikäinen koukku. Tyhmyydet tehdään aina itse, ja varoittelun ottaa helposti provosoitina. Joten, sen sijaan että kukaan haltioituu tunkemaan laksatiivisuppoa peräänsä sirkusponin innolla niin vinkkaan jotain muuta. Tietenkin jos ongelma on erilainen tai pitkittynyt niin lääkäri, vaikka rutinoitunut terveyskeskushoitaja, on varma valinta.

basic: riittävä kuidun ja veden saanti
adv: mustaa/vahvaa kahvia ja pari porkkanaa aamulla tyhjähköön mahaan
pro: 1 rkl liotettuja chian siemeniä millä tahansa aterialla
ei enää: activiajugurtteja ym kuluttajien kusetusta

Rakastan inhota ruokavaliofanatismia ja arkipäiväisesti dissata detoxeja tai ryppyisiä punaisia supermarjoja, mutta listan viimeisestä siemenestä on tullut tosi tosi hyvä fiilis. Olin ennen activia-addikti, koska turvotus ja raskas olo vaivasi päivittäin vähintään korvieni välissä, ja mikä tahansa mainoskikka houkutteli helpottamaan oloani. Sessiointi ja activiat päälle, not gonna work. Päinvastoin sokeri/ makeutusaineet/ maitotuotteet/ (muu mistä tykkään) voivat *itsessään* aiheuttaa vatsaongelmia, vaikkei olisi laktoosi-intoleranssia. Kesäjäätelö ei tapa ja jogurttia pitää syödä jos se maistuu hyvälle, mutta tunnen muuttuvani vain vihreäksi inhosta, kun samaan sävyyn vihreisiin paitoihin ja piilareihin somistetut naiset paijaavat mahaan jossain Salkkareiden mainostauoilla.

Pellavansiemenet toiminee chian kanssa samalla lailla, mutten voi kehua jollen ole kokeillut. Chia on neutraalin makuista ja suht halpaa, sekä sisältää roppakaupalla hyviä kivennäisaineita ja rasvahappoja. Siitä huolimatta niissä on niukasti energiaa, mikä oli kalorifanaattiselle allekirjoittaneelle dominoiva syy uskaltaa kokeilla mustavalkean hiekan näköisiä kikkareita. 1 rkl chia + reilu 1dl vettä turpoaa geeliksi, ja sen voi sujauttaa es jugurttiin/keittoon/smoothieen. Odota ja vatsa toimii useaan otteeseen päivällä lempeästi ja luonnollisesti. Aion jatkaa nauttimista vaikkei ummetus ole probleemana, sekä pakata reissulle mukaan. Lämmintä loppuviikkoa! :>

3 comments:

  1. oih, taidampa lähteä chia-ostoksille heti! (;

    ReplyDelete
  2. Ite oon kans todennut chia-siemenet todella hyviksi mahalle :) Pellavansiemenrouhe myös, mutta kokonaiset siemenet kannattaakin liottamisen jälkeen murskata mössöksi.

    ReplyDelete
  3. Kiitti varoituksesta, en koske laksatiiveihin! (olin harkinnut)

    ReplyDelete

HUOM ole kiltti ja käytä jotain nimimerkkiä anonymous-sijasta, että eri vastaajat erottuisivat. Vastaan kommentteihin tähän samaan boksiin. :) Ethän kommentoi vain mainostaaksesi omaa saittiasi. Kiits. Nyt haluan kuulla jokaisen ajatuksesi, hyvät ja pahat. Avautuminen on sallittua, ellei jopa suotavaa ♥