Thursday, October 25, 2012

Sana ja ajatus ruoka- ja lääkebisneksestä

Mummoni ei ymmärrä että porkkanoita voi ostaa kaupasta koska niitä kasvaa takapihalla. Ainoastaan karjalanpiirakat menee turhaksi askarteluksi, joten niitä voi napata marketin -30% hyllystä paketin pari pakkaseen. Samalla Äitini innostuu Helsingin maatilatoreista, mutta järkyttyy kun pastöroimattomasta raakamaidosta pyydetään +5€/prk, sillä lapsena samaa kamaa sai kävelemällä navettaan. Vaatimatton kotiruoka on ykskaks brändätty 'luomuksi' ja terveystrendikkääksi boutique-kamaksi, johon vain kaupunkilaisjupeilla on varaa. Miksi käsittelemätön mölö maksaa enemmän kuin Valio? Ruokavalistuneet valittavat miten ruokaan käytetään vähemmän rahaa kuin ikinä ennen, mutta samalla iltapäivälehdet uutisoivat ruuan hinnan jatkuvasta noususta. Paradoksi?

Musta on jännittävää seurata S-marketin kassalla mitä muut ihmiset tunkevat liukuhihnalle. Suurinta osaa ei mummoni varmaan tunnistaisi ruuaksi ilman vakuumipakkausta ja Atrian etikettiä. Se mistä yleensä maksamme on enemmän muunneltua maissitärkkelystä, palmuöljyä E-koodeja, jauhoa, täyteaineita ja (pumpattua) vettä kuin ravintoa. Parannu siinä sit jostain syömisvammasta ja aliravitusta kehosta, kun kaupat avautuu yhtenä label limbona. Onneksi en sentään pelkää kassatätien näkevän mitä ostan, ainoastaan lihapaketista maksaessa haluaisin alkaa ulisemaan sen olevan kissalle..

Ruoka myös maksaa, joo, mutta eniten maksaa vaiva. Maitotölkkien hinnat määrää levikki ja laatu, ja on väärä lähtökohta että jokainen kaupassakäynti on tuotemerkkien ja ravintosisällöiden muuttuva labyrintti. On silti laiskuutta sanoa ettei ole varaa terveelliseen ruokaan, sillä opiskelijakin voi ostaa luomua jos vaivautuu suunnittelemaan talouttaan ja hankintojaan (lue vaikka tästä idätysohjeeni). Jos mietitään paljonko rahaa menettää sairaspoissaololla, lääkärikäynnillä ja antibioottikuurilla niin ykskaks omaan suuhunsa panostaminen ei olekaan enää niin kallista. Samoin jos mietitään valintoja: 1) mustikoita (varvuissa roikkuvia mustia pilkkuja) saa metsästä ilmaiseksi, pakastealtaasta jo-llain eurolla nettiapteekissa mustaherkuinen VAI 2) Finrexinin (juomajauhe flunssaan, sana 'makuinen' viittaa ettei mustaherukkaa juuri ole) edullisin kilohinta on 92,60€/kg ja sisältää n. 10-35 eri ainetta joitten nimiä et osaa edes lausua. Kumman valitset?

Aina voidaan kinastella lyhyen tähtäimen "tutkimuksista" aiheuttaako lisä-, makeutus- ja täyteaineet terveyshaittoja, mutta henk. koht. mua pelkästään ällöttäisi syödä keitetyllä sian nahalla (liivate/gelatiini) hyydytettyä välipalarahkaa tai juoda cola-juomia, joiden kirpeän maku saadaan ruosteen poistoon, valkaisuun ja lannoitukseen käytetyllä aineella. Jos pelkkä greippimehu voi olla tiettyjen lääkeaineiden kanssa hengenvaarallista niin entä ne fenyylialaniinin lähteet? Löydän kriittisestä ajatuksesta perää, että ruokasuosituksemme myönteiset mielikuvat maidosta ja leivästä on agrikulttuurin, politiikan ja suomalaisen teollisuuden muovaamia, ja lääkefimojen sponssaavan terveystutkimukset (esim. uudessa Hyvä terveys-lehdessä on maidon hyötyjä käsittelevä artikkeli, jonka asiantuntija on ylläri pylläri Valiolta). Ei että käsite "tutkimuksesta" olisi mitenkään enää pätevä argumentti, ainakaan ilman selitystä ja lähdetietoja.


Toisaalta voisin mennä työntämään tikkuja superfoodapostolien kynsien alle kaikesta ruoka- ja lääketeollisuuden illuminatipropakandasta, sillä ihmisen ollessa vakavasti mielisairas ei voi aina miettiä syökö 6v. kouluttautuneen lääkärin määräämiä lääkkeitä vai keitteleekö teetä jonkun itseoppineen huuhaagurun keräämiä lahottajasienistä (pakurikääpä). Joita muuten myös saa metsästä, eikä fitnestukuista ~100€ kilohintaan. Järkevä suhtautuu kriittisesti lääkkeiden tuputtamiseen, mutta myös alternativehihhuleihin, jotka tuputtavat ryppyisten marjojen nettikauppalinkkejä mainosprovikkarahat silmissä. Joojoo, on kau-hee-ta kun on Valiot ja Atriat, mutta niin on myös muu häikäilemätön omaan taskuun pelaaminen, brändäys tai piilomainonta Jätän suosiolla ne mädän kananmunan makuiset fytoplanktonit mieluummin valaille.

Päiväosaston lopuksi vedin kotiruokailuiden suunnitteluryhmässä ripsivärit poskille ahdistuksestani syödäkö hiilaripainotteista maito- ja soijapitoista ruokavaliota sokerikuorrutteineen. Ja melkein toiset kun Poikaystävä myönsi laittaneensa suklaata päivällissoossiimme. Mutta niin kauan kun suhde ruokaan on vääristynyt niin pitää opetella syömään ateriasuunnitelman mukaisesti - jäätelövohveli-pahveleineen ja vispi-kipsipuuroineen. Yritän ehdollistaa itseni Pavlovin koiraksi hokemalla tota fraasia päivittäin kauppakassiahdistuksen iskiessä, ja jään silti arpomaan venäläistä rulettia vältettävien ruokien kanssa. Huoh.

Kirjoittaja on vaarallisia annoksia mariseva ruokavammainen ja aspartaamiaddikti wnb-viherhippi, jolle ei ole ihan sama elääkö muut pikkukivia imeskellen vai ei.

8 comments:

  1. Se on kuitenkin karu fakta, että iso osa ruuasta on pakko ostaa kaupasta, ja ilman ruokaa ei elä. Kyllä meillä on koivua, nokkosia, mustikoita, puolukoita, sieniä jne. pakastin täynnä, mutta niistä on valitattavasti harvoin ainesta kunnon ateriaksi.

    Jos lihan tuotanto olisi yhtään eettisempää ja ekologisempaa, niin terveydelliseltä kannalta katsoen söisin sitä mielelläni. Kuitenkin, vuosien kasvisruokavalion seurauksena lihanvyönti on alkanut tuntua jotenkin absurdilta. Huomasin sen, kun isovanhempani ottivat kanoja ja puhuttiin niiden syömisestä. Ajatuksena juttu oli täydellinen; luonnonmukaisesti ja hyvin pidettyä lihaa -kiitos nam! Mutta syksyllä huomasinkin kampanjoivani kanojen talvisäilytyksen ja hengissöpitämisen puolesta.

    Loheen mä satsaan kyllä välillä.

    Tässä kommentissa ei ollut mitään pointtia.

    ps. mä ostan koirilleni kilokaupalla lihaa, tuntuu pahalta, mutta niin se on pakko tehdä.

    ReplyDelete
  2. täs tulee nyt vähän eriäiviä mielipiteitä :D en tarkoita näitä silleen pahalla, tää aihe on vaan lähellä sydäntäni mm. opiskelemani alan takia.

    mua kyl vähän vituttaa hipit, jotka ajattelee että luomu on yhtä kuin terveellinen. haluisin nähdä sen tutkimuksen (minä uskon niihin enemmän kuin mielipiteisiin vailla pohjaa) jossa näin todetaan... penn & teller: bullshit! showssa on aika hyvä jakso luomuruoasta, löytyy varmaan youtubesta jos aihe kiinnostaa.

    sen lisäksi musta on ihanaa, että lähikaupasta saa maitoa, jota on turvallista juoda ilman pelkoa bakteereista. se säilyy jääkaapissa pitkään eikä mun tarvi metsästää pastoröimatonta maitoa aamukahviini jostain landelta kilometrien päästä. eikä tämä ole ainoa asia, mitä tieteen kehittyminen on tarjonnut. toki downshiftaus ja takaisin luontoon-aatteet on muodikasta ja silleen, mut ei esim. nälänhätää pelasteta sillä että viljellään jotain luomupalstoja takapihalla.

    nimim. ostan kyllä luomua joskus, jos tuote on itsessään parempi (mm. luomukahvi).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei mitää, totta kai saa olla muuta mieltä! Katon varmaan ton P&T jakson, kiitos vinkissä. Ja agreed, tietty voi syödä luomukilinpaskaa ja kuvitella olevansa terveellinen. Tieteelliset löydöt luomusafkan terveellisyydestä on lähinnä lykopeenin määrissä, mutta monet laktoosivammaiset pystyvät silti juomaan luomumaitoa. Itselleni ei ole tärkeintä kummassa keitinpotussa on enemmän vitamiineja, vaan etten tunkkaa kroppaani täyteen kaikella paskalla täyteaineella, syö vitamiineja purkeissa tai kuvittele että activiat pelastaa mahaani. Olen myös pienestä asti pelännyt kasvihuoneilmiötä ja ympäristön happamoittumisia niin olemattoman itsetuntoni kansa haluan että ruokani rasittaisi maailmaa mahd vähän. Nälänhätää hoidetaan mielestäni politiikalla ja vaikka asenteilla miten pidämme elinympäristöstämme huolta. Voidaan geenimanipuloida maissia ja riisiä että se kasvaa aavikollakin, mutta se ei tee meistä terveitä tee - tai kaikkien sitä saavan. Mutta kiitos pointeista, kirjota takas jos jaksat :>

      Delete
  3. Ah mikä loistava teksti taas kerran! Saat aina mut hymyilemään lennokkailla lauseillais js sarkastisine ajatuksines<3 niiin tykkään susta!
    Ps. Mäki aina selitän lihaa ostaessa et se on koiralle, varsinkin kun yleensä ostan vaan sen 30g :D

    ReplyDelete
  4. Minkälainen on sun mielestä ideaaliruokavalio? Siis sellainen, jonka uskot olevan itsellesi parhaaksi?

    Itse syön kalaa kaksi kertaa viikossa, lihaa kerran. Muuten kasvisruokaa. Valitsen tosi tarkkaan mitä kalaa/lihaa syön. Panostan kotimaiseen villiin kalaan ja riistaan. Poroakin syön, mielestäni se on okei, vaikkei riistaa olekaan. Olin yli 10v kasvissyöjä, osan ajasta vegaani, mutta luovuin siitä koska terveellistä ruokavaliota on helpompi noudattaa näin. Mulla on laktoosi-intoleranssi ja anemia sekä tosi vammanen ruoansulatus, joka osittain johtuu syömishäiriöstä. Laktoosittomia maitotuotteita syön päivittäin. Joka päivä syön myös pullaa/jäätelö/karkkia. Olen huomannut, että mahd. pitkälle itse tehty on masulle parhaaksi. Eli mieluummin itse tehtyä porkkanakakkua kun irtsareita (vaikka ne onkin mun suurta herkkua). Välillä syön hampurilaisen ja ranskalaisia ja juon kokista, koska se on musta hyvää. En enää JAKSA ajatella ruokaa hyvänä/pahana koko ajan, vaan välillä on pakko vetää mitä mieli tekee, vaikka se oliskin huonoksi ympäristölle/eläimille/mun masulle. Oma mielenterveys on kuitenkin se tärkein! :D

    Oon samaa mieltä kanssasi siitä, että päiväosastolla kasvisruoka on paskaa (olen viettänyt nelosella ja päiviksellä runsaasti aikaa)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koetin miettiä tähän tosi kauan vastausta.. Itsehän en ole lähellekään ideaaliruokavalion tai terveellisen ruokavalion noudattaja, vaikka tykkäänkin lukea ravintokirjallisuutta ja nettimateriaaleja, sekä haluamattani obsessoida kaupan hyllyllä kaikkea käsiin sattuvaa.

      Mun ideaaliruokavalio olisi luomua, kasviperäistä, hyvin sulavaa ja imeytyvää, maidontonta ja gluteenitonta, myös mahdollisimman proteenipitoista mutta kaloritonta, eikä saisi maksaa mitää. Eli dyykattuja porkkanoita, ilmaa ja vaarin mustikoita. Silti ruoka ei saisi aiheuttaa happamoittavia ajatuksia tai aiheuttaa stressiä. Eli syön ihan vastoin näitä kaikkea. Tahtoisin vastata että luonnonmukainen (ympäristöä ja eläimiä rasittamaton) raakaravinto, mutta kallistun enemmän nimenomaan tohon että ruuasta pitää tulla terveen kropan lisäksi terve ja tasapainoinen mieli, johon kuuluu ennen kaikkea joustavuus. En halua uskoa maidon, hiilareiden, rasvan ja sokerin olevan mulle hyödyllistä, mutta jos tahdon tästä anteeks vain helvetin perseestä pois niin pakko opetella vaikeamman kautta. Onneksi mun kroppa sietänee maito- ja viljatuotteita kai aika hyvin.

      Pohjimmiltani uskon että jos syö oikein niin välttyy kaikilta sairauksilta, se on aika hyvä mitta. Nyt syön mitä rav.terppa käskee niin voin loppu elämäni syödä ihan miten ekohippipiipertäjästi kun lystään.

      Delete
  5. I cant read this because Im not talented enough to be able to speak multiple languages......but just to say, I LOVE goji berries, and that you are precious <3 x

    ReplyDelete

HUOM ole kiltti ja käytä jotain nimimerkkiä anonymous-sijasta, että eri vastaajat erottuisivat. Vastaan kommentteihin tähän samaan boksiin. :) Ethän kommentoi vain mainostaaksesi omaa saittiasi. Kiits. Nyt haluan kuulla jokaisen ajatuksesi, hyvät ja pahat. Avautuminen on sallittua, ellei jopa suotavaa ♥