Friday, December 07, 2012

Tacks for snacks

Gluteeni sai kyytiä. Seuraavaksi maito. Superterveellisen syömisen piti olla utopistinen out of question, koska en pysty olemaan päivääkään irti maitorahkasta ja mehukeitosta. Psyykkauksen, kiristyksen ja epäjumalien manauksen heitin haasteen josko pääsisin S-marketin läpi ilman Ehrmannin lahtaamista käsikoriin. Ei voi olla näin vaikeaa luopua yhdestä ruvaruuasta 1. päiväksi. Ei ne kylmähyllyt ehdi sukupuuttoon kuolemaan siinä välissä. Eihän? Siitä on nyt reilu viikko.

"Ei meillä Suomessa ole diagnoosia orttoreksialle, mutta kyllähän tuo sinun ruokavalio kuulostaa aika tiukalta terveellisyyden tavoittelulta"
"Jouluna ei sitten gluteenitonta tipu, tiedä se nuori nainen!!!!"
"Taasko sä supistat? Mistä sä nyt saat kalsiumia?!"

Kalsium. Vetonaula, joka otetaan esille potilaan, tyttären tai asiakkaan kiristämiseksi suomalaiseen lautasmalliin. Missään muualla maailmassa maitoa ei ryystetä yhtä paljon kuin Suomessa, mutta pohjola on johtoasemassa osteoporoositilastoissa. Ne maitotuotteet joita proden takia käytin, rahka ja luomu jugurtti/viili, eivät lisättyä kalsiumia edes sisältäneet. Jos maito olisi paras kalsiumin lähde niin miksi sitä pitää vielä lisätä? Koska suomisankari nro. 2 eli reissumiehen fytaatti heikentää imeytymistä? Vai koska maidon prosessointi (separointi, vakiointi, homogenointi, pastörointi, termisointi) tuhoaa bakteereja ja vitamiineja, joita meille myydään gefilusshotteina ja ammujen kanssa niityllä kirmaavalla Heikki Paasosella.


Annoin periksi 1:lle kaupalliselle videolle ja oh wow pakko antaa toisellekin että saan mitään korvausta. :P Keittiökameleontilta löytyy yllä olevasta reseptistä hieno raw-versio, täältä vain maitomarinaa.

Jos maitoa haluaa juoda ja prosessointi ei pelota, löytyy manteli/soija/riisi/kaura "maidoista" varteenotettavia vaihtoehtoja - samalla määrällä kcal ja kalsiumia (120mg/100g). Kuvittelisin kasvismaitojen olevan järkevämpi vaihtoehto laktoosi-intolerantikoille kuin vaivaa varmasti parantava lehmälitku. Luonnollisempia kalsiumlähteitä on mm. tummanvihreät lehtivihannekset (nokkonen 594mg/100g, lehtikaali, parsakaali), siemenet ja pähkinät (manteli 276mg/100g), soija, pienet kalat, superfoodit (lucuma). Pelkkä kalsiumkittaus ei kuitenkaan pelasta luustoa syömishäröilyltä.

Painonlaskun sijaan odotin ja pelkäsin rahkabreikin aiheuttavan loputtomaan proteiininälän, sessiointikierteen ja turvaruokien loppumisen. So far no change. Rajoittamisen sijasta oon tuntenu laajetaneeni syömisiä ottamalla ikuisten rasvattomien maitotuotteiden tilalle scary as hell pähkinöitä, eläinprodea ja kaloripommeja 'superfoodeja'(!!!).. outo olo. Alle vielä kokeilunarvoista reseptiä, joita olen kuluttanut rahkan tilalla:


Kafin aamu'puuro':

- 1,5 dl idätettyä tattaria*
- 2 dl vadelmia tai mustikoita
- 3 liotettua taatelia
- pari rkl lioetettuja manteleita
- 1-1,5 dl taateleiden liotusvettä tai kasvimaitoa
- 1-2 tl lucuma
- 1-2 rkl lupiinijauhoa (tai muu prodejauho)
- 1rkl riisinlesejauhetta/tocoa
- leseitä ja/tai psylliumia
- aitoa vaniljajauhetta
(hunajaa/steviaa ja laadukasta suolaa)
+ 1tl siitepölyrakeita + 1rkl mulperimarjoja

Laita illalla eri kuppeihin likoamaan mantelit ja taatelit. Idätä pari dl tattaria vähintään yön yli tämän ohjeen mukaan (10-20min liotus riittää). Jos käytät tuoreita ja pehmeitä taateleita (es. medjool) liotusta ei välttämättä tarvitse, mutta manteleiden liotus moninkertaistaa ravintoaineiden vaikutuksen ja tekee niistä helpommin sulavia. Käytä mahistesi mukaan luomutuotteita.

Laita mantelit, taatelit ja tattarit blenderiin, lisää haluamasi marjat ja puolet nesteestä. Surrauta pari kierrosta, sekoita mukaan loput jauheet ja asteittain nestettä haluamasi paksuuden saamiseksi. Anna blendaantua samettiseksi ja tarkista makeus - käyttämällä mantelimaitoa/makeaa kasvimaitoa et ehkä tarvitse lisämakeutta. Jos kaipaat paksumpaa 'puuroa' voit antaa leseiden/psylliumin hetken turvota.

*Jos et välitä idättelystä, tee tuorepuuro kaurahiutaleista (höyryttämättömistä eli ei pika): laita 1,5dl hiutaleita kulhoon soseutettujen marjojen ja manteli/kasvimaidon (n. 3dl) kanssa, ja anna turvota yön yli. Helppoa kuin hengitys.

Koristele siitepölyrakeilla ja lievästi toffeelle maistuvilla mulpereilla - nauti! ♥

Lehtikaalisipsit:

- pss lehtikaalia
- 1 rkl vaaleaa misotahnaa
- 1/2 sitruunan mehua
(hipaus hyvää suolaa - misossa yleensä on tarpeeksi)

Lämmitä uuni 45°. Huuhtele lehtikaali ja taputtele kuivaksi keittiöliinalla tai talouspaperilla. Revi lehdet varsineen sipsien kokoisiksi paloiksi. Sekoita miso, sitruunamehu ja suola kulhossa, lisää lehtikaali ja pyörittele hellästi käsin mausteet kaalinlehtiin. Levitä lehdet pellille leivinpaperin päälle ja tökkää uuniin. Jätä uunin luukku rakoselle että kosteus pääsee ulos, esim. pyykeen avulla ja anna kuivua rapeiksi 8-12h. Aika riippuu kuinka paikkaansa pitävä uunisi on pienellä lämmöllä, sipsit kannattaa myös kääntää kerran puolissa välin. Rouskuta pois.

19 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oikein kirjotus ollu hallussa aamusella!

      Delete
  2. Tavoitteletko raakaruokapainotteisella ruokavaliollasi hyvinvointia vai laihtumista? Ne eivät aina kulke käsi kädessä. Sain huomata sen itse raakaillessani... Kroppa voi hyvin, mutta ei se paino pudonnut silti.

    ReplyDelete
  3. Noita sipsejä pitää kokeilla kyl :)

    ReplyDelete
  4. Pinja, joo, mulla on kans monta mieltä suklaakänneissä silverklubeilla pärisijöistä. Tiedän niistä 'piireistä' useamman syömissairaan, ja useampi kuin yksi tuttuni on saanut itsensä tosi vaarallisen, sairaaseen kuntoon saatuaan henk.koht. terveysraakavegaani-kannustusta. Oli kyse mistä tahansa ruokavaliosta niin järki ja kohtuus kaikessa (hahaaa hyvä mä sanomaan!!).

    Toisaalta musta on hyvä että nostetaan esille jotain näitä epäkohtia, joita nykymaailman ruokateollisuus (politiikka+bisnes) on tuonut tullessaan. Vähintään yhtä vinoutunutta on musta ottaa ravintonsa ruuan kaltaisista valmisteista, jotka ei oikeasti kelpaa ravinnoksi - ts. prosessoitu ruoka. Vaniljakastikejauheen ja natriumglutamaatin ja vieressä ei ne pusseista tulevat yrttimössöt kuulosta enää niin hulluilta. Niin vinoa kuin se onkin maksaa käsittelemättömistä raaka-aineista niin mieluummin kuin "äitien tekemää" ylikypsää lihamakaronilaatikkoa.

    Anonyymi, hyvinvointia. :> En oikeastaan ole raakaruokailija - sisältää yhä ihan liikaa rasvaa ja mahdottomasti laskettavia ravintoaineita ruokavammaiselle mielelleni, joka indeed haluaisi näin ekana vain laihtua.. >_>

    mirya, jee!

    ReplyDelete
    Replies
    1. No hyi, en mäkään mitään eineksiä suuhuni lappaa vaikka en super/raw/karppi/kalanpää -ruokavalioista välitäkään.

      Delete
    2. Pienenä halusin syödä aina muikuista päät kun olin kova jätkä ku uskalsin syödä ne silmät..

      Delete
  5. jos jokin on mun mielestä käsittämätöntä, niin juuri rawfood :DDD joo, paistamisesta tulee karsinogeeneja ja vitamiinit kuolee lämmössä ja tulee vapaita radikaaleja (luin tässä juuri oikein valistavan kirjan aiheesta, nyt ahdistaa) ja me kuollaan kaikki ihan varmasti, mut kun... mut kun mun mielestä ituhippeily menee jo liian pitkälle, jos ruokaa ei saa enää edes paistaa/keittää/höyryttää/polttaa mustaksi grillissä. okei noista vikaa en kyllä tekis itse ikinä.

    mut toisaalta oon salaa miettinyt, että muuttuisikohan munkin elämä auvoisaksi jos idättelisin siemeniä ja pupeltaisin siitepölyä? pelkään että menetän elämäni hienoimman fiiliksen syömällä vain kasvimyrkkyomenia ja eineskalapuikkoja. tota puuroa vois vaikka kokeilla, ellei se edellyttäis huomattavasti paikallista S-markettia paremmin varustettua ruokakauppaa.

    ps. hihittelin Pinjan kommentille.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salassa mietinnästä se lähtee.. Kyllä muaki otti niin päähän että ituhipit on niin saatanan onnellisia ja mä en. Että toiset voi syödä mitä vaan, ja mä en. Katotaan nyt mihin tää empiirinen ihmiskokeeni vetää :D

      S-market. <3 Mun lähellä ei oo ees sitä! Ton ohjeen voi tuunaa millä lystää: kaikki kuivahedelmät ja pähkinät kelpaa, vaikka ruusunmarjajauhe lucuman tilalle, heraa lupiinin, vehnälesettä psylliumin jne. Suomessa tuotetaan tattaria, hunajaa ja siitepölyä, pitää vaan syynäillä tarkasti.

      Delete
    2. mulla on oma empiirinen ihmiskoe käynnissä pescovegetarismin suhteen :DD tai ainakin niin mä tän isälleni esittelin. true-hippeily tekee ilmeisesti tuloaan...

      okei, kiitti vinkeistä! ehkäpä se sitten oliskin jopa toteutettavissa, ellei oma laiskuus ja mukavuudenhalu tule liikaa tielle, hah.

      Delete
  6. mä uskon, että jos mikään tekee onnelliseks niin ruokavalio. ruoka olkoon lääkkeesi ja lääke ruokasi sano jo hippokrates eikä kukaan tunnu enää sitä ymmärtävän. Ite olin ennen just tollanen hurahtanut rawfoodpaljainjaloinkävelijäauringontuijottaja ja olin kyllä saatanan onnellinen. Nykyään kylläkin todella kaukana siitä ja kai liian häiriintynyt edes itse päättämään mitä syön, mutta silti vakaasti uskon että suurimpaan osaan fyysisistä ja psyykkisistä sairauksista auttaa ruokavalion muutos.
    Food matters-niminen dokumentti kannattaa katsoa jos on kiinnostunut näistä asioista ja oikeestaan vaikka ei oliskaan.

    ReplyDelete
  7. Mikä ero niillä pikakaurahiutaleilla ja toisilla hiutaleilla on? Mitä sitten jos on höyrytetty? Mitä noi edes tarkoittaa..:D Mä syön vain Nallen pikakauraa..

    ReplyDelete
  8. Tykkään ihan mielettömästi sun kirjoitustyylistä! Oon itsekseni kahlaillut sun aikaisempia tekstejä ja nyt oli pakko kommenttia kirjoittaa, jään seurailemaan ja odotan lisää luettavaa. ;--)

    ReplyDelete
  9. Sinulla on kyllä mahtava blogi. Olen lueskellut tätä niin kauan kuin muistan, varmaankin siitä lähtien, kun exexex -nimimerkilläni alotin bloggaamisen.

    ps. Haastoin sinut :)
    http://hauraallasillalla.blogspot.fi/2012/12/haaste-kertaa-kaksi.html

    ReplyDelete
  10. Heii! Samanlaiset peukalonkynnet kun mulla :)

    ReplyDelete
  11. Tiger Lily, Hippokrates indeed! Allekirjoitan fraasin, mutta se ei nyt päässyt postaukseen. :> Kiitos kovasti leffavinkistä, tutustun varmasti!

    Anon, esikuumennettu ja ei - lyhyesti että kuumentamattomalla ruualla on laajemmat terveyshyödyt.

    rasvavihannes, kiitos ja tervetuloa!

    Varjo, kiitos paljon! <3 Tsekkaan haasteen.

    molekyyli, mistäs tiedät jos ne onkin sun! ;> (Ooh, olen rupsahtanut kun nykyään sallin blogissa kuvat itsestäni™)

    ReplyDelete
  12. Kiitos haleista ja sanoista, piristät aina päivääni, ei väliä koska jaksat niin arvostan sitä todella paljon!

    Vähän liian usein koen sanojen näpyttelyn raskaaksi, vaikka se ei sitä olekaan. Silti, joskus on helpompi olla olematta.

    Tämän postauksen aiheeseen en osaa sanoa muuta kuin kiukkuvihaahdistus, itseäni kaikki lucumucut yms ärsyttävät suunnattomasti. Ihan vain siksi, että kaikessa terveellisyydessäni/tekoterveellisyydessäni olen ihan liian väsynyt miettimään vielä kaikkea tuollaistakin, ja koen olevani aika paska terveilijä. Kiukku.
    psst, silti hyvä välillä vähän kuulla, ehkä minäkin vielä joskus. Sinä pieni, nyt vähän huolestuttaa miksi kaikki noin tarkasti ja määritellysti. Noin kaikkea tiettyä, perustellulla tavalla oikeaa. Kuka perustelee, kenelle? Kuulostaa ihan liian tiukalta, kaikille ihan taviksillekin mutta anteeksi nyt vaan sinulle lievästi ilmaistuna hivenen ruoan kanssa kamppailleelle. Nyt pipoa löysemmälle. Teelusikka on mitta jota ei tulisi olla olemassakaan. Halirutistuksia, ajattelen vain ja olen vähän huolissani.

    ReplyDelete
  13. luulen, että suomalaisille hehkutetaan maitoa ja kalsiumin saantia sen takia, että kalsium ei imeydy, kun me ei saada tarpeeksi D-vitamiinia talvella. D-lisää tarvii kaikenikäset ainakin syyskuusta kevääseen. D:tä lisätään myös maitoon, vaikkakin pieni määrä, mutta on 3 mikrogrammaa päivässä parempi kuin ei mitään. Toisin kuin usein luullaan, kalsium on tärkeä myös aikuisille, vaikka luusto ei enää silloin kehitykkään. Kalsiumia tarvitaan sekä luuston kunnon ylläpitämiseen että solujen toimintaan. Kalsiumia poistuu aina jonkin verran elimistöstä virtsan mukana.

    Ite en usko superfoodeihin. Tietenkin ne on terveellisiä ja sisältää vaikka mitä, mutta osa niistä on huonosti tutkittuja ja vaikutuksia pitkällä aikavälillä ei tiedetä. Kannattaa ottaa myös huomioon ekologiset vaikutukset : ei ole kovin ekologista rahdata maailman äärestä (ja mahdollisesti vielä tehokasvatettuja) asioita Suomeen.
    Terveellisesti voi syödä myös syömällä yksinkertaisesti ja tavallisesti. Suomalaiset (paljon parjatut...) ravitsemussuositukset on tehty suomalaista kulttuuria silmällä pitäen.
    Nykyään ihmiset vaan haluaa laihtua hirveällä nopeudella hirveän pieneen kokoon ja elää "hirveän terveellisesti". On normaalia, että laihdutus on hidasta, sillä keho ei halua luovuttaa energiavarastojaan. Kaikilla ei ole mahdollisuutta päästä mallin mittoihin (paitsi lopettamalla syöminen kokonaan), sillä keho haluaa mieluiten olla sille ominaisessa biologisessa painossa, jossa se toimii parhaiten ja on terve.
    Laihuus ei ole terveyden mitta. On jopa terveellisempää olla hieman ylipainoinen kuin alipainoinen. Se että syö vähän ja välttää rasvaa, ei ole terveyden mitta. Kun syö normaalisti, paljon kasviksia ja välttää liikaa suolaa, syö terveellisesti. Ja vaikka söisi terveellisesti, voi sairastua. Syöpä voi tulla niin terveellisesti kuin epäterveellisesti elävälle (vaikka tosin TODENNÄKÖISEMMIN epäterveellisesti elävälle)

    ReplyDelete

HUOM ole kiltti ja käytä jotain nimimerkkiä anonymous-sijasta, että eri vastaajat erottuisivat. Vastaan kommentteihin tähän samaan boksiin. :) Ethän kommentoi vain mainostaaksesi omaa saittiasi. Kiits. Nyt haluan kuulla jokaisen ajatuksesi, hyvät ja pahat. Avautuminen on sallittua, ellei jopa suotavaa ♥