Wednesday, June 12, 2013

Pari palaa parisuhteesta

Dear Eki,

Tapasin eräillä illanistujaisilla vanhan lukiotuttuni, jutellessamme mitä ihmissuhderintamalle kuuluu vuosien jälkeen, sain oikaisun poikaystävältäni "Kafi, me ollaan oltu 5v. yhdessä". Se ei ollutkaan neljä? Hups, unohdin. Tiedän meidän "vuosipäivän" noin viikon tarkkuudella, enemmän ollaan juhlittu ystävänpäivää, jolloin oon parina-kolmena vuonna saanut romanttisesti lahjaksi kauhupelin pleikkarille. :D Scifi-FPS:stä kiljuva tyttöystävä on kaunis näky. ~1/5 elämästäni on ihan kunnioitettava aika yhdessä oloa (miinus pieni pätkä erossa), tässä omia oivalluksiani (jättäen pois itsestäänselvyydet, kuten rakkauden).

1. Rehellisyys ja avoimuus, kertomatta jättäminen tai asioiden/tunteiden patoaminen ei auta ketään. Jos näet että jokin sanomatta synkistää toista, kaivele. Suomalaiset jännittävät puhumista enemmän kuin panemista, mutta tätä saa ja kannattaa toteuttaa myös makuuhuoneen puolella: ei ole tabua kertoa mistä pitää, mitä toivoo tai kysyä samaa toiselta.

2. Älä ole pelkästään oma itsesi (tsestäänselvyys), vaan hyväksy että olette molemmat yksilöitä. Samoihin muotteihin ei tarvitse ängetä tai vaatia toiselta prikulleen samoja elintapoja. Esim en koeta käännyttää poikakaveriani vegeksi tai häntä minua supersiistiksi ja täsmälliseksi. Emme vaadi toisiltamme samaa kuin itseltämme: syömme mitä haluamme, mä saan olla "boheemisti sekainen" ja hän viikata t-paitansa värisuoraan. Isoimmat ongelmat olen aiheuttanut itse itselleni kuvittelemalla etten kelpaa jossen ole jollain paremmalla tasolla. Kelpaa kelle? Hänelle vai omien korvien välissä olevalle Universumin syyttävälle sormelle? ...

3. ..Tämä ei silti tarkoita etteikö kumppani voisi hörppiä viherpirtelöstä tai minä opetella ottamaan ottaa pyykit samana päivänä koneesta..

4. Löytäkää toisillenne paras tapa osoittaa rakkautta ja välittämistä. Erään parisuhdeteorian mukaan jokaisella on oma 'rakkauden kieli': (eiii älä lopeta lukemista nyt, en ala huruhuuhailemaan, tiedän vain tämän perusajatuksen!), ja seurustelu voi onnistua tai kaatua miten otatte toisenne huomioon. Teorian 5. lista on: fyysinen kosketus, myönteiset sanat, lahjat, yhteinen aika ja teoilla osoittaminen. Esim. kuvittele tekeväsi arjen askareita tai raatavan lahjan eteen toisen iloksi, ja reaktio on evvk. Hän taas voi kehua sinua maasta taivaaseen, mutta reagoit olankohautuksella. Hyvät tarkoitukset 2, huomioonottaminen 0, fail. Ensi kerralla kun kultasi muistaa sinua kärpäslätkällä Prismasta, ajattele läiskimisen sijaan edes vähän hyviä aikeita.

5. Balanssi yhdessäolosta. Joka päivä soittelu, raivostuttavan ällösöpösti yhdessä liikkuminen, poikienillat tai "en jaksa tulla sinne, matkakortissa ei ole rahaa ja voisin pelaa"..kaikki OK. Vanhempani ovat eronneet, toinen avioliitossa muksujen kera jossain Sysi-Suomessa, toinen yli 10 vuoden onnellisessa parisuhteessa - asumatta yhdessä tai haaveilematta häistä. Kun oman tilan ja yhdessäolon vaihtelu (ja yhdistäminen) menee luontevasti niin hyvin menee! On myös normaalia mukauttaa tätä elämäntilanteen mukaan.

6. Kaksin asioiden tekeminen - se on kivaa! Nyhjötin monta vuotta himassa skipaten.. no, kaiken. Vähintään myöhästyin, olin angstinen tai lähdin nopeasti pois. En tiennyt kuinka raskasta se oli toiselle, kun toinen on himaan peittojen alle passivoitunut kasvisaivo. Leffatreffit, reissailu ja keikoilla käyminen virkistää tai vaikka viini, verkkarit ja videopelit tai paska kauhuleffa Netflixistä.

7. Jätä itsesi haukkuminen toisen seurassa. Luulen maailman ja muiden ihmisten hyväksyvän minut paremmin jos teen kaikille selväksi olevani tietoinen omasta epämiellyttävyydestäni. Kesti monta vuotta että ymmärsin miten omaan niskaani kaatama paska kaatuu myös toisen harteille. Toisin kuin luulin, on itsekästä ja satuttavaa jatkaa solvaamista tai vähättelyä, sillä olen hänelle rakas ongelmistani huolimatta. Tietty usein välillä yhä valitan leveästä naamastani ja vedän itkupotkuraivarit ollessani leveä kuin tankki, eikä negatiivinen minäpuhe ole kadonnut, mutta pystyn vähentämään jatkuvaa itseni ääneen piikittelyä. Kokeile toista varten jos et omaksi hyväksesi osaa.

8. Vedä oikeasta narusta. Tähän kohtaan tarvitaan jo ihmistuntemusta, itseäni ainakin lämmittää huomata miten poikakaverini saa väsyäksyilyni nujerrettua parilla kikalla "Anna mä käyn hakemassa sulle kupin kahvia". Ja maailma on taas vähän parempi paikka. Olen vähän yksinkertainen.

9. Niele ylpeytesi. Olen kinan sattuessa välillä vähän lapsellinen, erityisesti väsyneenä/nälkäisenä/muuten vain ahdistuneena, ja kaipaan välillä vastaanvänkäystä voidakseni purkaa omia paineita. Menee ehkä normaalin piikkiin, mutta toisen satuttaminen, mykkäkoulu ja "en soita/vastaa/pyydä anteeksi jos ei tuo ensin" -kilpailu on vain kuluttavaa suolan raapimista haavoihin. Ei ole mitään häpeällistä pyytää ensimmäisenä anteeksi tai kelata omat virheensä, päinvastoin ilman puhdistaminen on helpottavaa ja voit samalla ottaa takaisin omat kärttyilysi. Muista kerrata kohta 7, riidan kääntäminen marttyyri-yhyy-leikiksi on jälleen asioiden pitkittämistä.

10. Kaikelle on (ja ei ole) aikansa. Hiljaa hyvä tulee on aivan raivostuttava sanonta, mutta pitää kovasti paikkansa (hiljaa tarkoittaen asioiden menevän omalla painollaan, eikä ulkopuolisesta painostuksesta). Epäonnistumiset harvoin on kenenkään vikoja, on vain ihmisiä ja elämäntilanteita jotka eivät sovi toisilleen. Saa vetää happea ja zoomata hetkeksi ulospäin, mutta kukaan ei voi tulla sanomaan teille milloin ja miten teidän kuuluu elää, koska muuttaa yhteen, hankkia asuntolaina tai skipata koko roska.

Kasnoin @_@//

8 comments:

 1. Vuodesta toiseen jaksan tykätä tyylistäsi kirjoittaa ja pukea ajatuksia!:) ...vaikkakin nyt täytyi pitää breikki ennen listan kokonaan loppuunlukemista;)

  go kafi go^^/

  ReplyDelete
 2. Jösses, juurikin kirjoittamasi asiat ovat ainakin omasta näkökulmastani niitä kaikkein tärkeimpiä, aka. perusteet jonkinlaiselle "onnistumiselle".

  Samaistun muutenkin, sillä mm. oma marttyrisointini on suurena kompastuskivenä puolison kanssa. On outoa, miten niinkin periaatteessa minimaalinen ja jokapäiväinen asia, kuin ruoka ja siihen liittyvät ongelmat, tai edes almost ongelmat, voivat aiheuttaa riitoja yhdessä olevien ihmisten kesken.
  Aagh, en osaa edes sanoin kuvailla.

  On ihailtavaa, miten osaat kirjoittaa näistäkin asioista niin hyvin ja pointin tiivistäen.
  Siksi ei oikein osaakaan kommentoida mitään, kun kaikki sanottava on jo sanottu.

  Parhain terveisin: tyyppi vuosien takaa. (sanoisin että tuntematon, sillä en tainnut kuin kerran aikanaan pistää viestiä suuntaasi) Muutoin olen seurannut internetin ihmemaailmassa, etäältä ja häiritsemättä.
  Ihania nämä anonyymitunnustukset taatusti.
  Anteeksi siitä.
  ReplyDelete
  Replies
  1. Marttyyripiirteen rasitteita on myös ettei käytökseltä osaa välttyä, vaikka sen tunnistaisi omassa tai muiden tavoissa. Itselleni on ollut vaikeaa myös hyväksyä kiukku tai ylipäätään suuttuminen, ennen anoreksia-aikojen loppua, en oikeastaan koskaan suuttunut, vaan otin kaiken itseeni. Ehkä itsetuho on vähentynyt nyt kun "osaan" purkaa "paremmin" tunteitani.

   Kiitoksia lämpimästä kommentista, nyt jäi mietityttämään missä yhteyksissä vuosien takaa! (ja jos siitä on vuosia, miten minua voi oikein seurata :)) älä suotta pyydä anteeksi!

   Delete
 3. Hyviä ajatuksia :) Itse juuri eronneena tunnistan tästä listasta useampiakin kohtia jotka menivät meidän kohdalla pieleen...

  ReplyDelete
 4. Nää vois laittaa johki lehteen ja ois kerrankin oikeita juttuja, oikeilla sanoilla sanottuna. hyvä lista, siis.

  ReplyDelete
 5. Hieno lista! Luin mielenkiinnolla läpi.

  ReplyDelete
 6. NONIIN! Nyt tuli vähän järkee tähän! Mä nimittäin luulin, että teidän eron jälkeen sä aloit seurustella jonkun toisen kanssa :----D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ai? :D

   Hehe, myönnetään että kirjoitin asiasta aikanaan tahallisen epäselvästi, etten olisi ihan liian ilmiantava blogia lukeville tuntemattomille tutuille. Sori ^^;

   Delete

HUOM ole kiltti ja käytä jotain nimimerkkiä anonymous-sijasta, että eri vastaajat erottuisivat. Vastaan kommentteihin tähän samaan boksiin. :) Ethän kommentoi vain mainostaaksesi omaa saittiasi. Kiits. Nyt haluan kuulla jokaisen ajatuksesi, hyvät ja pahat. Avautuminen on sallittua, ellei jopa suotavaa ♥