Sunday, December 22, 2013

Joulu japanilaisittain

Tiistaina on.. jouluaatto? Se vähän stressaa, mutta ei ostamattomien kinkkujen tai lahjojen takia, vaan tiistaina on perus presentaatio, töiden ja raportin palautusta.. Maanantai 23. on vapaa, mutta ei joulun takia, vaan koska on 天皇誕生日 tenno tanjoubi, keisari Akihikon syntymäpäivä. Päivänä olisi mahdollisuus käydä vähän enemmän perällä keisarin palatsissa, mutta taidan mennä koulujuttujen parissa.. Koska en mennyt lauantaina tulostamaan vikan kurssini työtä, hikoilen onko macciluokka tiistaina tarpeeksi aikaisin aamusta auki.


Takaisin jouluun, täällä vietetään sitä myös 24. päivä. Joulu on enemmän ystävien ja rakastavaisten juhlapäivä kuin perhejuhla, vaikka varmasti perheidenkin kanssa sitä vietetään. Syödään kakkua ja Kentucky Fried Chickeniä. Not jokin'. Japanilaiset, kuuluisat terveellisestä ruuastaan, on tosi paljon makean leivän perään. Kombini-kiskat on täyttyneet hyvän aikaa sitten kakkumainoksista, ja tavarataloissa on varmaan pitkä jono. En ihmettele, on täkäläiset kakut aika upean kauniita taideteoksia, enkä usko yksittäisten palojen olevan järkyttävän kalliitakaan. Kuivan hedelmäkakun sijaan joulukakku on yleensä jotain kerma-mansikkakakkua, mutta luulen kääretortun olevan myös jossain muodossa suosittu.. Japanilaiset kun rakastaa kääretorttua. Mikä terveellisyys? Kakku, kääretorttu, kreemipulla, parfait jäätelöanos ja makea paputahna.. japanilaisen välipalaravitsemuksen kulmakivet.

Mutta miksi KFC? En ole lähinurkilla nähnyt koko parlouria, mutta kombineilla ja hampparikiskoilla näkyy omat mainosversionsa kuorrutetusta tapetusta kanasta. Pitäähän keeäfseet tilata mielellään monta viikkoa (1-2kk?) etukäteen, tai saa jonotella niitä tunteja - jos sekään hyödyttää mitään. Ilmeisesti Japanin KFC rikkoo myyntiennätyksiään joka vuosi. Olen lukenut kanaperinteen juontavan taakse n. 70-luvulle, jolloin traditio jäi elämään erittäin onnistuneen mainoskamppanjansa takia. On kai siinä pieni järjen toleranssi, jenkit syö kalkkunaa, elukkaa jota ei täältä saa - KFC is the next best, ne? Suomessa ei joulukokista juuri juoda, mutta kaikki tietää että pukin ykköslitku on Coca cola. :P Kanamenut on aika kalliita, ~2000¥:stä ylöspäin neljään tonniin saakka (ehkä reilu 30€), enkä osaa sanoa onko satsit japanilaisittain kovin isoja. En tiedä, en ole koskaan syönyt pikaruokakanaa.

KFC:n ja kakkutiskien lisäksi rahaa niittää randomit ravintolat, sekä Disney Land, jonne oman pupusen voi viedä treffeille. Luulen ettei leffatreffit ole yhtä suosittuja kuin Suomessa, mutta Disney kyllä myy itsensä läpi. Kaupungille voi myös mennä katsomaan jouluvaloja, jotka on täällä upeudessaan ihan omaa luokkaansa. Vika vaihtoehto on tietysti mennä love hotelliin, vähän fancymmin sisustettuun hotlaan, jonne yleensä mennään.. panemaan, kun kotona asuvat japanilaiset eivät himassa deittejään näytä. Voi valita "rest" tai "yön yli" levon tarpeittesi mukaan, ehkä parin tonnin hintaerolla. Luin, että aikuisia (+25v) naimattomia tyttöjä on joskus aikapäiviä sitten sanottu "joulukakuiksi" (kurisumasu keeki), koska kakutkin vanhenevat tai vedetään myyntitiskeiltä 25 päivä. :P

Me, joilla ei ole treffiseuraa tai arubaitoa eli sivuduunia, menemme tyttöporukalla syömään ja varmaan karaokeen aattoiltana. (^^); Vähän jännittää, koska järkkäävällä luokkalaisellani on ollut taas säätöä erikoisruokavalioni takia.. Mitä tulee lahjoihin, olen kuullut että japanilaiset perheissään antavat yleensä 1 lahjan per naama, joten en ole kamalasti kavereilleni mitään hankkinut. Pari tölkkiä kookosöljyä/levitettä aion antaa pois, ehkä jotain Muumikrääsää maksimissaan. Ei ole ikävä suomalaista hössötystä, lahjastressiä, ruokaähkyä, tappelua kelle sukulaiselle mennään, sokeriglögiä tai vihaamiani joulutorttuja. Glögiä keitin kavereille itsenäisyyspäivänä halpispunkusta ja mausteista, josta tuli yllättävän oikean makuista  mutta vahvaa. Porkkanalaatikkoa on vähän ikävä, syökää sitä puolestani!

メリークリスマスとあけましておめでとう2013!

2 comments:

  1. Jännä kulttuurieropostaus joulusta:)

    ReplyDelete
  2. No nyt oon jelly, pakko tunnustaa. Jouluhössötys on kokemuksen syvällä äänellä sanottuna vieläkin paskempaa, kun joutuu seuraamaan sitä vierestä pakotettuna. Multa jos kysyttäisiin niin täällä ei olis yhtäkään muovijoulupukkia roikkumassa koristeena ja kirosanasta "joulumieli" rapsahtaisi sillä nanosekunnilla ruoskalyönti ja kymmenen punnerrusta.

    Hyviä jouluja anyways sinne maailman toiselle puolelle! ^.^ Sun blogis se vaan aina paranee mitä kauemmin kirjoitat ja Japani-juttuja on ihanaa lukea.

    ReplyDelete

HUOM ole kiltti ja käytä jotain nimimerkkiä anonymous-sijasta, että eri vastaajat erottuisivat. Vastaan kommentteihin tähän samaan boksiin. :) Ethän kommentoi vain mainostaaksesi omaa saittiasi. Kiits. Nyt haluan kuulla jokaisen ajatuksesi, hyvät ja pahat. Avautuminen on sallittua, ellei jopa suotavaa ♥