Tuesday, June 09, 2015

Väsyn täyteiset päivät

Viimeinen viikko on ollut ennätysraskas ja masentava. Harvoin jaksan itkeä, ainoastaan huonoissa saumoissa: töissä, lääkärissä, kahvilassa ystävän kanssa. En ikinä kotona, kun haluaisin päästää kaiken pahan itsestäni irti. Menen sänkyyn päiväpeitolle, vedän viltin niskaani tai teen pesän sohvalle, kissa tulee kylkeeni tai kainalooni purisemaan. Karvoja varisee kuin neuloja kuolleesta joulukuusesta.

Lauantaina söin nälkääni, ahdistuin suurta vatsaani, ja päätin jatkaa syömistä kunnes voisin oksentaa kaiken pois. Leipää ja avokadoa, jäden jämät, jättimäisen palan rasvaista lohta. Oksettavaa. Katsoin taustalla Game of Thronesia ja nukahdin, en saanut mitään ulos. Oksensin viimeksi viikko sitten, opiskelijaruokalan gluteeniton kasvisruoka oli sellaista rasvaista höttöä, että tuntui syylliseltä kantaa mahassa jotain niin pahaa. Casual oksensin ruuan pois, illalla kerroin uudelle Rakkaalle (en tiedä mitä sanaa käyttäisin, koska en halua sekoittaa vanhojen tekstien Poikkikseen), eikä hän ollut moksiskaan. "Jos se oli pahaa".

Painoni on ihan valtavasti. Se on noussut vain 2kg, mutta en pääse millään tästä rajasta alaspäin ja joka gramma tuntuu liialta. Painan about saman verran kuin Rakas ja entinen Poikkis, kumpikin 20cm minua pidempiä. Näin serkkujani valmistujaisissa, itse sankaria säikähdin, sillä ruskettuneet sääret oli kilometripitkät ja halatessa lapaluut pistelivät blazeristä läpi. Minulla on vain jatkuva nälkä, mutta ruuat ja niihin menevä raha ahdistaa. Olen päästänyt monesta ruokapelostani irti: riisistä, banaanista, (raaka)suklaasta. Olen syönyt ties mitä kirjaamatta ylös tai laskematta kaloreita. Kaadan seesamiöljyä toisinaan iduille ja kasviksille. En varmaan osaisi enää siirtyä takaisin täys askeesiin, mutta osaisinkohan skipata muutamat ateriat tai mitata annoskoot ankaremmin?


Yritin ostaa salikorttia, mutta 22€/kk oli taas sellainen sopimussota avainkortti-, toimisto-, ja esimaksuineen, että jäipä vielä hankkimatta. En ole 1,5v liikuttanut persettäni minnekään ja kotona sydämmestä puristaa, että kotijumpat ja joogat vain odottaa. Katson parvekkeen ikkunasta ulos ja valoisa kesäinen maailma tuntuu niin kaukaiselta. Itse olen sulkeutunut, energiaton, välinpitämätön ja rapistunut ihmisraato. Koetan kanavoida positiivista ajattelua ja asennetta, sillä kilteillä sanoilla oikeasti voi vaikuttaa omaan asenteeseen ja onnistumiseen. Entä jos on liian maassa siihen?

Lääkärissä haettiin jatkoa kuntoutukseen, ehkä jonnekin mindfulness-ryhmään syksyksi. Muuten sain vain kasan lääkereseptejä mukaani. Venlaflaksiinia, uneen triptyyliä ja cocktail-kirsikkana aripiprazolia. Kysyin farmaseutilta mihis sairauteen sitä kiskotaan, ja "en tiedä" vastauksen tilalle sain vain idlausta. Neuvot oli suoraan pakkausselosteista, kiitin ja sanoin että luen itse kotona. Kirosin miten paljon vähistä rahoistani niihinkin paloi. Osa vieläpä tuttuja nappeja, jotka olin jo tarpeettomina viskannut kohti vesilintuja ja roskislaatikkoja. Mutta kun en nuku, masentaa, yhteiskunta ajaa niin alas ja loppuun ettei muuta vaihtoehtoa ole, kuin avata kätensä ja kokeilla lääkkeitä. Antaa rahaa taas sini-valkeisiin pahvilaatikkoihin ja tarroihin, joiden sisältö saattaa tai ei saata parantaa oloa.

Nyt suihkuun, sitten lisää kahvia.

8 comments:

 1. ikävää että tuli ahmittua tai ainakin se että oksensit. se kierre on aivan kamala, tiedän kokemuksesta. toivottavasti menisi kohta paremmin. voimiaa sulle :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nope, en oksentanut edes! Pahin kierre on vain syödä, väsyä ruokamäärästä ja sammua. Oksensin eri päivänä, vaan koska... noh, ruoka oli pahaa. Itseäni ei oksentaminen juuri liikuta, ainoastaan syöminen. ._. Voimia takaisin!

   Delete
 2. Aripipratsoli eli Abilify? Se on ollut vuosikausia niin laajalti käytetty, että karmii tuo farmaseutin pihalla olo. >____> Sitä käytetään toisaalta (mielestäni vastuuttomasti) sellaisena jokapaikan höylä -lääkkeenä, ettei ihmekään, ettei selkeää vastausta osata antaa. Itselleni syötettiin sitä vuosia sitten ja vastaukseksi kysymykseen "Miksi?" sain "No silleen varmuuden vuoksi" ja "Vähän kaikenlaiseen mitä sulla nyt tossa on". Se oli silloin myös *niin kallista*, että ilman sairausvakuutusta en olisi saanut ostettua ensimmäistäkään pilleriä, eli osanottoni siitäkin menoerästä.

  Mäkin katselen ikkunasta kesää ja kuuntelen ihmisten naurunremakkaa ja ilakointia ja haistelen partseilta tulevia grillinsavuja. Puntaroin asteikolla 1-10 kuinka traagista on, kun oma fiilis ei mätsää ulkomaailman valoisuuden kanssa. Että pitäisikö tuntea syyllisyyttä ja masentua ihan jo siitäkin hyvästä. Vaikka toisaalta kaikki on hyvin. Mutta yritetään pysyä positiivisina, kanavoidaan edes muutama hyvä ajatus per päivä. Uskon, että vaikka olisi pääpiirteittäin maassa, niin jokainen pienikin nousujohteinen hetki tallettuu silti sydämeen ja jää sinne itämään. Kovasti voimia & hyviä hetkiä <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihana Hava~~! Mulla toi on vain masennukseen pienenä yhdistelmänä, sillä lääkärini yrittää (epätoivoisesti? toiveikkaasti?) minimoida masennusoireita pilleribingolla. Mitään korvauksia en saa, paitsi peruskorvauksen. (*-*)

   Sää yleensä mulla vähän kompensoi pahaa oloa näin kesällä, harmaalla ilmalla ei ole toivoakaan että valoa näkyisi mielessä. Tiedän kuitenkin miten uuvuttavaa tuo "kanavointi" on ja pieniin hyviin asioihin tarttuminen. Mutta mitä muuta on jäljellä? Pakko tarttua ja yrittää. Halit sinne ja voimia kans takaisin <3

   Delete
 3. Pakko kysyä tuosta gluteiinittomuudesta, miksi? onko sulla keliakia vai miksi muuten gluteiinia "pitäis" vältellä? tömännyt tuohon jossain muuallakin ja jäi kaivelemaan :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen kai kirjoittanut joskus avautumisia miksen syö maitotuotteita tai gluteenia (tsekkaa ravintohuuhaa-tagi), pitäisi ehkä tehdä uusi.

   Uskon ettei kumpikaan ole aikuisen ihmisen ravintoa, sisältävät enemmän huonoa kuin hyvää. Suomessa kumpikin vain pyörittää taloutta, joten väen väkisin niitä kannustetaan nauttimaan. Uskon näyttöön että gluteeniviljojen anti-ravinteet ovat enemmälti haitallisia (haitta-aineita on muitakin kuin gluteeni), ja ko aine aiheuttaa kroonista tulehdustilaa. Tämä näkyy mm. suolistossa, turvotuksena, iho-oireina, sekä ihan psyykkisenä riippuvuutena. Olen nähnyt että voin henkisesti ja fyysisesti paremmin ilman. :) Rakkaallani taas on todettu keliakia, ja helpompi laittaa yhteiseksi ruokaa. Tykkään luontaisesti gluteenittomasta, kuten riisi, bataatti, tattari, kvinoa, linssit, jne. Kokeilemalla tietää mikä sopii!

   Delete
 4. En kyllä pystyis luopumaan juustoista ja patongista kokonaan :P iho oireilee kyllä juurikin juustoista, mutta leipä on jees jos sitä ei vetele kilo kaupalla naamansa kerralla .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Monista asioista luulee ettei voisi luopua! Mun naama oireilee nyt kaikesta ja jos vedän proteiinipatukkaa, jossa on heraa, maha kyllä huomauttaa. Leipä ja maito on osana aika moniin sairauksiin, josta harva tietää. Ihan atooppisesta ihottumasta mielenterveysongelmiin, vatsaan, ihoon, jaksamiseen, flunssaan, autoimmuuni sairauksiin jne. Mutta toisille viljat sopii paremmin, kokeilulla vaan saa tietää. Myös vuohenmaidosta tai ranskasta tulevat juustot (eri lehmätyyppi) saattaa olla valiota vatsaystävällisempiä. :)

   Delete

HUOM ole kiltti ja käytä jotain nimimerkkiä anonymous-sijasta, että eri vastaajat erottuisivat. Vastaan kommentteihin tähän samaan boksiin. :) Ethän kommentoi vain mainostaaksesi omaa saittiasi. Kiits. Nyt haluan kuulla jokaisen ajatuksesi, hyvät ja pahat. Avautuminen on sallittua, ellei jopa suotavaa ♥